maandag 19 maart 2012

MAANDAGOCHTEND (108)

Vanochtend in alle vroegte. Een fietstochtje langs wat je nog Innersdijk kunt noemen bracht me in aanraking met de bult afval die u op de foto kunt zien. Het resultaat van met enkele tientallen mensen een gezellig zaterdagochtendje, inclusief lekkere broodjes en wat te drinken na afloop, met gemeentelijke prikstok en vuilniszak door het Groene Hart trekken op zoek naar dat wat er niet thuishoort. Ik weet zo niet of de kantoorstoel ook in de groenstrook is gevonden, het kan ook zijn dat een omwonende die er gisteren nog even bij heeft gezet. Weg is weg. De troep in de zakken vertelt a.h.w. een verhaal die we nooit te weten zullen komen. Hoeveel mensen de boel afgelopen zaterdag bij elkaar gesprokkeld hebben valt uit te rekenen. Maar ik vermoed dat minstens het tienvoudige van dat aantal verantwoordelijk is voor de onverschillig neergekwakte troep.
Verder moet ik niet teveel in herhaling vallen, het verhaal van de vervuilers en schoonmakers weten we onderhand wel een keer.
Maar hoe los je het probleem in godsnaam op? Hoe bereik je een mentaliteitsverandering? Cynisme ligt voor de hand, ik ben ook nog steeds geneigd om te denken dat het probleem (net als hondenpoep) niet op te lossen valt. Maar goed, wat is sterker, optimisme of pessimisme? En verliepen de laatste twee edities van oud en nieuw in de wijk ook niet naar behoren? Hoop doet nu eenmaal leven.
Volgens http://www.indevuilbak/ is zwerfvuil zelfs iets achterhaalds. Ik vind wel dat ze hier wat overdrijven, maar dat kan aan mij liggen: We zijn goed bezig met z'n allen. Maar het kan natuurlijk nog altijd beter. En het moet nog beter. Want met een kleine inspanning van ons allemaal zijn we binnenkort voorgoed verlost van rondslingerende peuken, klokhuizen, papiertjes, kauwgom en blikjes. En dat wil toch iedereen? Dankzij u maken we voorgoed komaf met zwerfvuil.
De week is weer begonnen. Het Groene Hart is lekker opgeruimd, maar of het nou leuk is of niet, de eerste frutseltjes zijn hier al weer achteloos neergegooid. De Lentekriebelactie komt naderbij. En half september zullen weer tientallen Beijumers met hesjes, prikstokken en vuilniszakken door ons natuurgebied midden in de wijk trekken. Gezellig samen de troep van anderen opruimen.
Ik wens u een opgeruimde en optimistische nieuwe week toe. De laatste week van de wintertijd. Want aanstaande zondag is het ineens tot acht uur 's avonds licht.

Geen opmerkingen: