zondag 18 maart 2012

PADVINDERS DE VOERMAN ZOEKEN SPOREN

Zoals gemeld, ondergetekende ging gistermiddag even vlug vlug het Groene Hart in op zoek naar opruimers en vlindermuurbouwers. Maar dat werd hem niet. Wel meende hij langs de Beijumerweg een partij schoonmakertjes in groene hesjes te zien. Dat klopte niet, kinderen van scoutinggroep de Voerman waren in de weer met spoorzoekertje. Sporen zoeken en paden vinden, de naam padvinder valt bij ondergetekende beter dan het modieuzere 'scouts.' Kom op jongens, even op de foto. Zo gezegd, zo gedaan. Een prettige groep kinderen met idem dito begeleiding. Je zult ze niet gauw betrappen op het vervuilen van hun leefomgeving of 'hun' Groene hart. Van http://nl.wikipedia.org/wiki/Belofte_(scouting:
Met de belofte zegt een scout zijn best te doen om de wet te houden, anderen te helpen en als hij daarvoor kiest de plicht/dienst voor God en land. Het is een deel van de Scoutmethode. Net zoals bij de wetten, zijn er zijn diverse beloftes, afhankelijk van leeftijd en speltak. De belofte wordt afgenomen tijdens de installatie van een scoutlid. Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen gaat dit soms gepaard met het zingen van het beloftelied.
Ik weet eerlijk gezegd niet of dit internationale scouting-regels zijn. Maar wat een deugd en waardigheid:
Belofte voor Scouts
Ik beloof mijn best te doen(met de hulp van God)[1]
een goede Scout [2] te zijn,
bewust het goede te zoeken en te bevorderen,
iedereen te helpen waar ik kan
en me te houden aan de Scouts-wet.
Jullie kunnen op me rekenen.

2 opmerkingen:

Harry zei

Grotendeels komt de belofte overeen met de internationale scouting regels. Padvinders werden opgeleid als de verkenners in het vroegere britse leger, en dus legden ze een EED (belofte) af. De nieuwste wijkt op enige punten af om in te passen in de nieuwe tijd.

Harry

Sabine zei

Zoals je al zegt, de belofte hangt af van de speltak. Op de foto hier zie je de welpen.

De welpen hebben een eigen welpenwet:
Een welp speelt samen in de rimboe,
Hij of zij is eerlijk, vriendelijk en zorgt goed voor de natuur.

Meer over deze stoere welpen staat op www.devoerman.nl