vrijdag 13 juni 2014

EEN VERANTWOORDE SMIKKELPLEK

Door Willem Pauwelussen



Als je vanaf de Bedumerweg naar Beijum rijdt, ga je over de Noordzeebrug. In aanbouw, dus het fietsverkeer is allemaal naar 1 kant gedirigeerd. Je komt de Noorderhoogebrug voorbij, en na het Boterdiep ga je direct linksaf, dan zit je op de Beijumerweg.  

Vanaf het punt waar die bij het Boterdiep wegloopt is dit feitelijk de dijk die ooit de Zuidwending werd genoemd, dat betekent: Zijde waar de  ploeg moest worden gekeerd. Het water wat erlangs strooomt/stroomde is de Noorddijkstermaar.
Het interessante is dat die dijk in vervlogen jaren de grens was tussen het bisdom Münster (voormalige gemeente Bedum) en het bisdom Utrecht (voormalige gemeente Noorddijk).
Sinds 1969 allemaal geannexeerd door gemeente Groningen, die zich tegenwoordig heel krachtdadig ‘Stad’ laat noemen, en op één hoop gegooid onder de noemer Stadsdeel Noorddijk.
Alweer een stukje herkenbare historie verdwenen uit het landschap.

Net even voorbij de bocht aan wat dus in feite van oudsher de ‘Noorddijkse’ kant is, zie je bij huisnummer 4 een karretje staan. Het is vol met jampotjes in allerlei soorten en maten, en er staan nog heel wat planten in potten naast opgesteld. Kijk je eens wat beter om je heen dan zie je dat de tuin erachter degelijk in cultuur is gebracht. Het is niet meer of minder dan een akker waar zo ongeveer geheel Gronings glorie aan land- en tuinbouwproducten in de grond is gestopt en waarvan de oogst blijkbaar (althans gedeeltelijk) aan de weg te koop wordt aangeboden.

Voor een tientje heb  ik een pot paardebloemmarmelade, frambozen-rabarber rosé jam, druiven-kweeperenjam en bramen-kweeperenjam.
Er staan ook nog potten met allerlei chutneys, maar die heb ik de vorige keer al meegenomen en in allerlei roerbakschotels meegemengd.
Ina Bos, de manager van de toko, vertelt me dat ook uit Duitsland de klantjes komen.
Echte kwaliteit, ik ben blij dat ik weer een plekje heb gevonden waar dat wordt geleverd.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Wellicht aardig te vermelden dat de tuin van Jan en Ina vorig jaar tweede werd in de verkiezing van de milieuvriendelijkste tuin van Groningen: http://www.dehunzevanstarkenborgh.nl/index.php/636-de-op-een-na-milieuvriendelijkste-tuin-in-groningen

Nog meer uit het landschap verdwenen herkenbare historie: ongeveer op die plek stond ooit een molen. Zie www.molendatabase.org en zoek op 'Grondzijlster Watermolen'.

Hans

Anoniem zei

Superleuk !
Verkopen ze hier ook honing ?

Anoniem zei

Jazeker, we verkopen Hunzehoning, de honing die gehaald wordt door de bijen die bij ons op het erf wonen. Daarnaast hebben we ook koolzaadhoning. Groet'n, Ina

Willem Pauwelussen zei

Wat die molen betreft, die stond oorspronkelijk aan de Stadsweg en was daar neergezet in 1807. Dat was ongeveer ter hoogte van Lichtboei. Het oude mullershuis bleef tot aan de bouw van Lewenborg staan en werd bewoond door de familie IJtsma. De molen sloeg uit op het Pande(r)maar, daar zijn nu waarschijnlijk de vijvers van over die loodrecht vanuit de Rijksweg vanaf het gemaal door Lewenborg lopen. De molen werd in 1818 verplaatst naar de Grondzijl aan het Boterdiep, ten oosten van het Boterdiep, waar hij plm 1922 afbrandde.