zaterdag 21 juni 2014

DE ZIJKANT VAN EEN WIBENA-FLATGEBOUW

De mensen die achter de ramen van het flatgebouw  aan de Wibenaheerd wonen die op bovenstaande foto zijn te zien, hebben een prachtig uitzicht op het Kardingerpark. Maar waarom zit er maar één raam in dat grote stuk muur?
De architecten en uitvoerders die eind jaren zeventig begin jaren tachtig de wijk Beijum hebben gebouwd zullen hun best gedaan hebben. Het is vast niet meer te achterhalen, maar waarom zullen ze destijds over de hele lengte van de Wibenaheerd, met zicht op het park, van die horizontale  rode strepen op de buitenmuur hebben aangebracht? Moest dat toentertijd soms mooi lijken? En waarom zo'n rare rode cirkel onderaan de muur metselen? Zie links. Het ding loopt door tot in de sloot die er vanuit dit gezichtspunt gezien voor ligt. Moest dat de wijk van buitenaf gezien soms een speels karakter geven? We zullen het nooit te weten komen.
De onderste en middelste bewoners achter het linker muurtje hadden toch ook wel een zijruit met zicht op het park kunnen krijgen?
Het zijn geen dingen om wakker van te liggen. Beschouw het maar als persoonlijke nieuwsgierigheid naar het tot stand komen van de wijk Beijum.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien symboliseert die rode cirkel de ondergaande zon ?
Is van hieraf heel goed te zien .
Mooi bedacht !

Anoniem zei

Klopt; de 2 linker balkons vertegenwoordigen lichaam en ziel. De 3 schoorsteenpijpjes links staan voor de eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest en de horizontale rode lijnen verwijzen naar het aantal strepen op het uniform van de politie die erg vaak aan deze heerd op moet treden. Zij bedient zich dan van het Alziend (glazen) Oog rechtsbovenin de muur om bijv fotograferende journalisten e.d. goed te kunnen observeren.

Willem Pauwelussen zei

Ik zou graag willen weten waar meneer of mevrouw Anoniem deze wijsheden wegheeft. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat bij de bouw van de heerd al werd voorzien dat de politie daar 'erg vaak' zou moeten optreden of 'journalisten e.d.' (wie zijn die dergelijke) goed zou moeten observeren. Daar komt nog bij dat lichaam en ziel met elkaar geen dualiteit vormen maar eerder lichaam en geest de dualiteit zijn en de ziel daar de verbinder tussen is. Het is de drieëenheid op het niveau van de mens, als het ware.
Ik zou eerder geneigd zijn om in de vier strepen het symbool voor Moeder Aarde te zien. Vier is immers het getal van de aarde, en een horizontale streep staat voor vrouwelijkheid, zoals een verticale voor mannelijkheid staat. De zon is het cijfer 1 en 1 staat voor initiatief, het is dus de geest die over de aarde neerkomt, die de aarde ahw bevrucht met levenbrengend licht, maar dan van onderop, wat het ontwaken (zonsopgang) én het inslapen (zonsondergang) symboliseert, omdat beiden (met elkaar verbonden) kernmomenten zijn in het (menselijk) bestaan. Denk ik. Maar ik heb geen idee of dit de idee van de architect was natuurlijk.
Het cijfer 2 staat voor verbinding en het cijfer 3 voor balans, maar dat lijkt mij hier niet echt aan de orde.

Anoniem zei


Leuk, heel leuk, beide ano's :-).

Anoniem zei

O Willem o Willem toch :-((.

Wat vind ik dít nou toch jammer.
Zie je dan ÉCHT niet de humor ervan in?

Kom eens terug op deze ónze aarde, wil je?

Behalve jij en een paar anderen uit jouw wereld, zit hier niemand te wachten op hetgeen in je commentaar verkondigd, geloof me.

Probeer alsnog de humor te vinden in beide ano's commentaren :-).

Willem Pauwelussen zei

Ja, weeknie hoor, ik vind het altijd wel verhelderend om te begrijpen wat er achter symboliek schuilgaat.
Ga C.G.Jung eens lezen of zo.

Anoniem zei

Willem, volgens mij is het andersom en staat een verticale streep voor vrouwelijkheid en een horizontale voor mannelijkheid... ha ha ha haaaaa
Het kan natuurlijk dat je wat met de sexen in de war bent ? :-) :-)

Anoniem zei


Haha toch Willem :-).

Zover ik het in schat(en de anonieme van 14.04 uur mag me corrigeren), toont hier een staaltje mooi beschreven fantasie.
Niks meer en niks minder.
Enne, het is aardig dat je me Jung alweer gunt maar dit soort leesvoer behoort al jaren tot mijn verleden.
Jij adviseert mij Jung?
Ik adviseer je...lees nou voor de aardigheid nog eens het bericht van 14.04 uur.
Probeer dán, het alleen bij het lezen te laten en kijk naar de foto.
Gewoon, zónder er dieper op in te denken.
Doe dit een paar keer achter elkaar.
Komt er dan niet tenminste een hele kleine glimlach op je mond?
Suk6 ;-).

gr. Therèse

Anoniem zei

Therèse jij en ik als vrouwen onder elkaar begrijpen de gebezigde humor. Wij weten dat de witte hekwerken op de balkons de tralies symboliseren waarachter Willem in de kliniek terecht zal komen als hij zo serieus doorgaat.
liefs van Gretha

Willem Pauwelussen zei

Ja, het is inderdaad koddig hoor. Men vind het heel normaal om op school ingewikkelde wiskunde te leren en als je dan iets vertelt omtrent het abc van getallensymboliek is het commentaar dat je terug op aarde moet komen.
Maar het is inderdaad moeilijk te geloven dat dit soort oerbeelden ons gevoel van schoonheid bepalen.

Anoniem zei

haha, lol. nou Willem, je hebt in ieder geval je best gedaan, er de humor ook van te zien ;-).

tja Gretha, kan Willem zich ten volste uitleven aan het tellen van de spijlen en er de zo nodige numeriek aan toevoegen.
tijd zat, lijkt me ;-)).

gr, Therèse

Anoniem zei

Let ook vooral op de paaltjes met prikkeldraad om die woningen. We moeten vrees ik toch vaststellen dat het hier gaat om een reservaat met wezens waartegen de rest van de wereld beschermd moet worden, want anders stond die afrastering er toch niet ?

Anoniem zei


mocht dat zo zijn ano 10.33 uur, zijn het vast geen vreselijke wezens.
1 flinke zucht van binnenuit of buitenaf en de afrastering ligt plat ;-).
daarbij komt dat het bijna niet te zien is, vanwege het hoge gras.
mijn mening? och, laat maar staan.

gr. Therèse

Anoniem zei

Zeg dat wel Therèse; leven en laten leven is nog altijd het beste devies.
liefs van Gretha