donderdag 26 juni 2014

MAAIBELEID, GRAS IS OP VEEL PLEKKEN 2 KONTJES HOOG

Is het huidige (bezuiniging) maaibeleid dat door de gemeente Groningen wordt uitgevoerd alleen maar slecht en ergerlijk? Het heeft toch ook wel iets, ruige bermen, brandnetelplanten en hoog groeiend riet. Zie bovenstaande foto, locatie Holmsterheerd. De wijk ziet er op meerdere plekken soortgelijk (groen en wild) uit. De blogger komen naast klachten ook lofzangen ten gehore. Wat lekker avontuurlijk voor kinderen en wat ongerept. Als hier, boven, reeds een maaimachine langs was gegaan, had het er glad en strak uitgezien. Het is maar wat je liever hebt. Pure natuur? Of toch maar geciviliseerd? De koeien die in het weilandje tegenover de Boerderijum hun domein hebben, zie foto rechts, zullen vast geen belang bij een gemaaid veldje hebben. En wat te denken van de schapen die op de linker foto langs de Beijumerweg, ook het Groene Hart, net als de locatie links, naar hartenlust kunnen grazen?

De blogger weet het niet. Een keurig geknipt en geschoren hoofd kan er mooi en fatsoenlijk uit zien. Maar een ruige kop met lang haar en stoppels kan ook zo z'n charme hebben.

Luister ook naar Als het gras twee kontjes hoog is, een schlager uit 1976.
Hoog  gras langs de Beijumerweg, tussen de Bunnema- en Albrondaheerd in.

19 opmerkingen:

Anoniem zei

Er schijnt wel een visie achter te zitten heb ik me laten vertellen. Hier en daar een hap en een snars maaien geeft nieuwe ruimte voor zaden die een paar meter verderop via bloei ontstaan. Ook krijgt de natuur zelf meer de ruimte om te selecteren wat het wil. De verwoestende invloed van de mens die alles kaal wil maaien, plat wil branden en dood wil spuiten, krijgt zo wat minder kans. Prima zaak toch ?
liefs van Gretha

Anoniem zei

Neem eens een kijkje bij het honden veldje.. Bij de bottemaheerd. Daar waar de stroomkabeld langs gaan.. Daar staat het gras hoor.. Mischien mooi voor de ene.. Maar ik weet dat velen het toch gemaaid hebben.. Jleen klein hondje vindt je er niet in terug.

Anoniem zei

Teken houden ook van hoog gras. Hier al verschillende teken moeten verwijderen van kinderen die op veldjes met hoog gras spelen. Nu maar hopen dat dat geen lyme wordt.

Anoniem zei


En zo blijkt maar eens weer...elk voordeel heeft z'n nadeel maar andersom net zo :-)

gr. Therèse

Simone zei

Grote honden vind je ook niet terug. (Veld achter de wibenaheerd..)Van mij mag het gemillimeterd worden. Vind in de vacht van mn honden overal van die rottige zaadjes.

Anoniem zei


O O. T'is ook nooit goed :-(.
Misschien heb je ergens een borstel liggen die niet meer gebruikt wordt, of een kam?
Hoef je in ieder geval geen geld uitgeven in de dieren winkel.
Je honden genieten zelf wel van het hoge gras ed denk ik, hè?

gr. Therèse

Willem Pauwelussen zei

Bezuiniginig heet nu verruiging, lijkt het wel.
Misschien dat stads(deel)beheer hier een tekst en uitleg kan komen geven?

Simone zei

Therese, borstels en kammen in overvloed. Honden vinden het heerlijk om er doorheen te rennen maar eenmaal thuis overal jeuk. Ik heb honden met een ondervacht dus de zaadjes zijn er lastig uit te krijgen.

Anoniem zei


Oei Simone.
ja, dat ze er jeuk van krijgen is natuurlijk helemaal niet leuk.
verre van zelfs.
eehhmmm, zou het misschien een idee zijn, schiet me net te binnen, om ze bijv. zulke fluor jasjes aan te doen tijdens het wandelen?
scheelt allicht behoorlijk wat van die zaadjes, denk ik?

gr. Therèse

DDD zei

Ik vind hoog gras erg mooi om naar te kijken. Alleen mag het van huurbaas Patrimonium niet. Als het gras in je tuin te hoog wordt krijg je binnen een paar dagen een brief in de bus dat je je tuin moet maaien. Raar maar waar. Zij willen alleen maar burgertruttentuintjes zien. Liefst zo kaal mogelijk.

Anoniem zei

Er zijn ergere huurbazen dan Patrimonium, maar ja, het is natuurlijk wel een christelijke organisatie en dan weet je 't wel. Er wordt niets getolereerd wat niet gezuiverd, gebleekt, gewied, gekortwiekt, ontsmet of niet in het gelid en onder toezicht staat.
groeten , B. Tutteling

Anoniem zei

nn

Frank zei

Bepaalde gebieden zoals het fietspad langs de Albronda- en Bunnemaheerd worden tot eind juni niet gemaaid omdat daar Fluitenkruid groeit. In de bloeiperiode van Fluitenkruid (t/m juni)wordt er bewust niet gemaaid. Dit is in dit gebied elk jaar zo en heeft niets te maken met bezuinigingen. Je zult zien dat deze gebieden binnenkort gemaaid zijn.

Anoniem zei


Waarom is fluitenkruid zo de moeite waard om het te laten staan in de bloei periode, Frank?

gr, Therèse

Willem Pauwelussen zei

Toen het erop leek dat de gemeente het groenbeleid in de wijken Ulgersmaborg, Lewenborg en Beijum aan het verslonzen was heb ik, begin vorig jaar, het initiatief genomen om een stadsdeelbreed groenoverleg op poten te zetten.
Met name vanuit Beijum werd toen de opvatting geventileerd dat de gemeente diverse gebieden had aangewezen die voor ‘verruiging’ in aanmerking kwamen maar de werkzaamheden niet werden uitgevoerd zoals is vastgesteld, zodat verruiging ontaardde in verslonzing. De tweede klacht was dat beslissingen over ‘verruigingsgebieden’ niet alleen in samenwerking met ecologen maar ook met de bewoners erbij moesten worden genomen. Die moeten er tenslotte in en naast leven. Daar werd nadrukkelijk het inzicht bij vermeld dat e.e.a. het gevolg was van noodzakelijke bezuinigingen, waar overigens ruim begrip voor bestond. Je kunt immers de gemeente niet kwalijk nemen dat ze door Den Haag wordt afgeknepen.
Ik denk dus nog steeds dat Verruiging wel degelijk met bezuiniging te maken heeft.
Mij valt bovendien op dat dit jaar het gras in bijvoorbeeld het plantsoentje van de Anekemaheerd tot aan de Hiddemaheerd zo ongeveer kniehoog stond voordat het gemaaid werd. Nou gemaaid, het heeft dan meer weg van hooi binnenhalen. Zo is de cirkel van de geschiedenis weer rond, Beijum is immers gebouwd op boerenland?

Anoniem zei

Ik lees eigenlijk geen geldige argumenten (afgezien van dat hondje met een zaadje in z'n vacht)waarom het "de natuur z'n gang laten gaan" een verwerpelijke vorm van bezuiniging zou zijn. Dat kan je volgens mij niet zeggen van het sluiten van bejaardenhuizen en laten verkommeren van onze senioren, terwijl vandaag in de media staat dat de zorgmanagers in de top zichzelf trakteren op een loonsverhoging van maar liefst 19 % (!!!. Het is een godvergeten schande voor en schoffering van de gewone burger en ouderwordende mens. Straks niet gaan piepen hoor geachte politici wanneer er een burgeroorlog uitbreekt.
liefs van Gretha

Anoniem zei


Laat de natuur maar mooi z'n gangetje gaan.
Zolang verruiging niet tot verslonzing wordt, vind ik het prima.

Ja Gretha, jouw bericht geeft duidelijk aan dat we de verruiging al voorbij zijn en nu het slonzenpad bewandelen (met en zonder rollator)!

gr. Therèse

Anoniem zei

Aan de onderkant van de samenleving valt vermoedelijk nog wel enig normbesef en beschaving te bespeuren Therèse, maar overheden zoals rechtspraak, politiek en (vooral katholieke!)kerk zijn totaal ziek, graaierig, frauduleus, corrupt en crimineel geworden.Alles staat stijf uit van de pedonetwerken, rituele verkrachtingen tot moorden en liquidaties aan toe. Er zijn echter nog maar weinigen die het willen onderkennen en er serieus naar kijken. De tijd zal de waarheid boven water krijgen.
liefs en vrede van Gretha

Anoniem zei


Ja mijn beste Gretha.
Je hebt tot mijn spijt gelijk.
Weet je?
Ik hoop van harte dat er een generatie is, die aan het wakker worden is.
Beetje rare zin...
Mensen die zich willen gaan bezighouden met de door jou(w?) genoemde dingen.
Mensen die fit zijn, niet moe zoals ik.

gr. Therèse