maandag 30 juni 2014

BEIJUMER KABOUTERLAND LIGT ER MOOI BIJ

"Wist je dat de Sijgersmaheerd ook wel Kabouterland wordt genoemd? Dat komt doordat de huisjes er zo klein zijn." De blogger was in de veronderstelling dat de man, een Beijumer, een grapje maakte. Maar het schijnt echt zo te zijn, in de volksmond wordt het gedeelte van de wijk dat op bovenstaande foto is te zien (soms) Kabouterland genoemd.
De Sijgersmaheerd is misschien wel het meest chique gedeelte van Beijum. Wat ziet deze westelijk gelegen heerd er altijd keurig netjes en beschaafd uit. Zou er ooit wel eens een winkelkar zwerven? Ligt er überhaupt wel eens zwerfvuil? Waarschijnlijk niet, er ligt een brede sloot tussen het winkelcentrum en de Sijgersmaheerd, bewoners moeten via de wijkring, richting Hunze Noord, vanuit het winkelcentrum naar huis vice versa. De foto is vanaf de Beijumerweg genomen, daar waar de splitsing richting Heerdenpad en De Hunze loopt.

Het is geen waardeoordeel van goed of slecht, maar de huizen komen een beetje klein over. Zou het niet erg krap zijn om er met z'n vijven in te moeten wonen? De blogger reed bijna vijf jaar geleden een Beijumrijder door de Sijgersmaheerd, en teruglezend ziet hij dat hij destijds dezelfde vraag al opwierp. Niet teveel in herhaling vallen. Maar toch. De Sijgersmaheerd heeft een goede naam in Beijum. Verhalen over criminaliteit, drugs of overlast passen hier niet (mocht het anders zijn, mail dan even). De blogger kan zich niet aan de indruk onttrekken dat in de gedeeltes van de wijk waar koophuizen staan, er meer gezamenlijke inspanningen worden verricht om de eigen leefomgeving schoon, heel en veilig te houden. Zoals hier, foto, in Kabouterland.

7 opmerkingen:

Anoniem zei


ja Johan en weet je hoe van oudsher de huisjes genoemd worden?

PIGGELMEE HUISJES.

Idd. een schattig heerdje is het.

gr, Therèse

Willem Pauwelussen zei

Ik herinner me vaag de boekjes van Piggelmee en ik heb er maar eens op gegoogled. Je moet die kaften hebben met dat vierkant links van het midden. De boekjes waren/zijn met nietjes ingebonden.

Anoniem zei

Zijn deze pandjes eigenlijk wel voor gezinsbewoning bedoeld ? Of toch vooral voor de verstokte kapitaalkrachtige vrijgezellen onder ons ? Misschien zijn het wel vakantiehuisjes, want je ziet er nooit een levend wezen.
liefs van Gretha

Anoniem zei

Waarom dan toch zoveel Lokaal Akkoord Wonen geld van Huismeesters, Nijestee en Patrimonium in de koophuisbuurtjes van Beijum uitgeven via een wijkteam van de gemeente en BOB? Het gaat in die buurten klaarblijkelijk al voor de wind met de hypotheekaftrek; dit in tegenstelling tot verloederde en arme typische sociale huurhuisheerden als Clarema/Ypema-, Wibena- en Doornbosheerd. mvg,

Anoniem zei


Gretha, aan deze huisjes zie je dat Nederlanders toch genoegzaam kunnen zijn.
Tevreden met wat ze hebben en niet alleen maar denken...groot...groter...grootst.
En ja, er wonen fam.'s met meer/minder kinderen.
Leuk toch? Iedere dag het gevoel te hebben, met vakantie te zijn?

gr. Therèse

Anoniem zei


Anoniem zei...

http://www.youtube.com/watch?v=g0sihX98mAw&feature=share


Anoniem zei


wat is dat voor een link?

gr. Therèse