dinsdag 24 juni 2014

BUURTPARTICIPATIE IN DE JENSEMAHEERD (werken én feesten)

Er is veel te doen omtrent buurtparticipatie in de gemeente Groningen. Kunnen groenwerkzaamheden niet aan bewoners worden uitbesteed? Het bespaart de gemeente kosten, én het kan voor binding in de buurt zorgen als bewoners zelf de handen uit de mouwen steken. Beijum is dé wijk van de stad waar bewoners bereid zijn om groen in hun buurt te onderhouden. De Jensemaheer loopt voorop in de wijk als het gaat om buurtparticipatie en groenonderhoud. Reeds vanaf 2008 verzorgen de mensen hier 'geadopteerd groen.'Afgelopen zaterdag werd een 'Open Jensemaheerd-dag' gehouden. Er werd gewerkt, opgeruimd en schoongemaakt, én er werd feest gevierd.
Een actieve buurtbewoonster stuurde de foto's van de dag op. Bij de bovenste foto stond als opschrift: praatje tijdens groenonderhoud. Bij de bovenste linker en rechter afbeelding stond respectievelijk: brood aan een stok en ik heb nog wel een tuintafel. Bij de afbeelding links midden stond: eenvoudig rond het vuur en rechts: bij elkaar op veldje in de heerd. 
Twee onderste foto's: zwerfvuil ruimen en open podium.

 Op een pdf van de gemeente Groningen, Meedoen met Groen staat:
Rondleiding door stadsecoloog
Samen tuinieren
De gemeente wil particulieren en bedrijven meer betrekken bij het groen in hun buurt. Daarom geven we steeds vaker openbaar groen in zelfbeheer uit aan een groep bewoners: groenparticipatie noemen we dat.

Ervaring leert dat gezamenlijk tuinieren het wij-gevoel in de wijk versterkt en bijdraagt aan een plezierig leefklimaat. 
Resedastraat en Jensemaheerd
Kinderen bij het insectenhotel
Ook nu al nemen bewoners regelmatig het initiatief voor een herinrichting van het groen in hun omgeving of voor gezamenlijk tuinieren. Zo onderhouden de bewoners van de Jensemaheerd al sinds 2008 een groot deel van het openbaar groen. In deze straat zijn de heestervakken opgefleurd met bloembollen en vaste planten. De buurtkinderen bouwden er een insectenhotel. In de Resedastraat zijn bewoners samen een buurtmoest begonnen waar ze hun eigen groente verbouwen. Er zijn regelmatig tuindagen en op Nationale Burendag hebben hebben de bewoners een buurtkippenhok gebouwd.
JF: alle foto´s zijn groter te klikken.
Zie ook de site van de Jensemaheerd.

1 opmerking:

Anoniem zei


Het ziet er heel gezellig uit, op de foto's :-).
Dit is het nuttige met het aangename verbinden.
Fijn om te zien dat er in ieder geval een klein aantal huisnummers aan mee doen.
Ja klein, want de Jensemaheerd heeft natuurlijk veel meer huisnummers...toch?
Beter iets dan helemaal niets, is het devies!!!
Zo te zien was het weer in ieder geval geen spelbreker :-)).

gr. Therèse