woensdag 11 juni 2014

"WIJ STAAN HIER TE POSTEN"

De nieuwsgierigheid van de blogger werd vorige week gewekt toen hij een verdekt opgestelde politieauto langs de Beijumerweg zag staan. Locatie, vlakbij het winkelcentrum, achter het groen ligt de benzinepomp. Even een foto maken, je weet maar nooit. Prompt vloog de deur van de auto open...
"Mijnheer, mag ik u vragen waarom u een foto maakt? En sta ik er ook bij op?"
Een vriendelijke maar achterdochtig kijkende agent keek de blogger vorsend aan. Die zat te denken, moet ik me verantwoorden omdat ik een foto van een politiewagen maak? Hij koos voor redelijkheid, waarom niet gewoon van man tot man communiceren: mijnheer ik hou de boel in de wijk een beetje in de gaten en schrijf daarover. De laatste tijd is er veel BOA-gedoe in de wijk en ik vroeg me af of de politie hier misschien staat om fietsers of hondenbezitters in de gaten te houden. Doet u dat nu ook? "Nee, dat doen we niet, we staan hier om te posten." De agent liet niet het achterste van z'n tong zien.

Altijd leuk, de politie mag-moet z'n werk doen, maar er bestaat ook zoiets als vrije nieuwsgaring. De controleurs van de wet kunnen gecontroleerd worden door mensen van 'de pers.' En ook door eenvoudige wijkbloggers. Samengevat, de wetshandhaver mag daar staan, de blogger mag fotograferen, filmen en vragen stellen wat hij wil. Het doet denken aan een ontmoeting met twee wijkagenten in 2009.

Na de agent gerustgesteld te hebben, nee u staat niet op de foto, fietste de blogger met raadsels in z'n hoofd verder. Wat zou het verschil zijn tussen controleren, surveilleren en posten?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

De "wetshandhaver" kan wel van alles roepen. Wie zegt dat hij een wetshandhaver is ? Belangrijke vraag is : konden de inzittenden van de zich daar verdacht opgestelde auto legitimeren ? Heeft de Blogger hen die vraag meermaals gesteld zoals de wet voorschrijft ? Wanneer de autoheren alleen maar hun "clubpasje" kunnen overleggen is dat niet voldoende. Ze dienen zich als iedere burger met een geldig persoonsbewijs te kunnen legitimeren. Kunnen zij dat niet, dan is de Blogger gerechtigd de heren op grond van een zg BURGERARREST (zie Wikipedia) aan te houden en over te dragen aan Justitie. Dus beste Blogger : in het vervolg niet weer zo laten intimideren door de eerste de beste struikquerulant en zet gewoon iedereen op de foto die je wilt. Persvrijheid boven alles !

Klaas Vaak zei

Beetje zinloos dit posten, voordat zij iemand herkennen is de persoon al een heel eind weg, zoniet spoorloos.

Dit posten was zeker met 2 agenten? ook zo kansloos.

Wat willen ze zien op deze plek? Uitzicht is minimaal.

Kort gezegd kansloos.

Anoniem zei

En op een plek waar je helemaal niet mag parkeren; compleet tegen alle verkeersregels in. Hoezo het goede voorbeeld geven ?

Anoniem zei

Waardoor doen die agenten en stadswachten zo stiekem en geheimzinnig ? De politie is toch je beste vriend ? Geef ze eens een interview beste blogger en maak een mooie fotoreportage van oom en tante agent voor blogspot. Of schamen ze zich heimelijk toch een beetje voor wat ze de burger soms aandoen ? Hoogste tijd toch om ze daarover eens even aan de tand te voelen ?

Anoniem zei

Het is imho goed dat ze staan te posten, mogen ze vaker doen in Beijum en vooral in Oost.

Beter nog laat ze een youtube channel oprichten :) http://www.youtube.com/user/PolitieRRoost staan wel leuke dingen op bijvoorbeeld :)