woensdag 25 juni 2014

BROMMERCONTROLE (mag je de politie fotograferen?)

Door Willem Pauwelussen

Als je door een bewoner aan het plein WInkelcentrum-Beijum wordt gevraagd langs te komen, en je ziet een jongeman met petje op een scooter maak je even een babbeltje natuurlijk. 

Misschien omdat hij geen helm opheeft? Rijbewijs en verzekeringspapieren controleren? Blaasproef voorafgaande aan de voetbalwedstrijd Nederland-Chili? De foto wel zo maken dat én de jongeman én zijn nummerbord er niet opstaan. En natuurlijk, dat moet ook bij de foto van de agenten die even later met de bewoners buiten op hun terrasje zitten te praten. Zorgvuldig wat lopen tot dat de beide bewoners in ieder geval met het gezicht uit beeld zijn.

Maar die voelen mijn ogen (eigenlijk natuurlijk mijn aura) in hun rug prikken. Wat ik daar aan het doen ben? Nou, gewoon, fotootje maken voor Beijumnieuws. Maar daar is men niet van gediend. Een van de agenten roept dat hij het nogal brutaal vindt om een foto te maken zonder het te vragen.
Heeft hij daar gelijk in?
Of valt het onder persvrijheid? Ik sta immers op de openbare weg, en garandeer de anonimiteit van de bewoners.
Wie weet hoe dit zit?
JF; Het is een interessante vraag die W.P. opwerpt. Zie ook de website GoeieVraag.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Mijn vrouw zegt dat ze er nog geen batterijtje of geheugenkaart aan vuil zou maken om zo'n diender op de foto te zetten. Diezelfde kapsels en vettige acné smoelen wil zij geen tweede keer onder ogen krijgen, want dan lust ze geen eten meer. Dus beste blogger, doet het probleem zich volgens Tilly eigenlijk in de praktijk nooit voor.
MvG., Tilly en Jasper.

Anoniem zei

Wat een boudel is dat hier ja.
H. de Vries

Willem Pauwelussen zei

Nou, dat is wel wat aan de overdreven kant want ik heb een van de wijkagenten, te weten Gerard Heideveld, wel vaker meegemaakt en dat is bepaald een aimabele man. Die ander ken ik niet maar de tijd van de barse bromsnorren is echt wel voorbij. Tegenwoordig ben je geen agent zonder een riant pakket aan sociale vaardigheden.

Anoniem zei

Je mag de politie fotograferen als controlemiddel dat ze hun taak goed uitvoeren. Heeft de politie een vermoeden dat er een andere reden in het spel is dan mogen ze de geheugenkaart afpakken, maar moeten hun actie bij de Rechter wel kunnen rechtvaardigen wanneer het zo hoog opgespeeld wordt. Daar krijgen ze echter in 95% van de gevallen altijd gelijk. Dus het is net als met de kleine lettertjes in het contract met de bank : ook al hebben ze géén gelijk, ze krijgen tòch gelijk. Dus Beste Correspondent weest op uw hoede, want u bent de zwakste partij als 't puntje bij 't paaltje komt.
liefs van Gretha

Willem Pauwelussen zei

Bedankt.
Helder.