zondag 15 juni 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (190)

Afgelopen dinsdag was het warm, zeer warm. Het was eigenlijk weer om in de schaduw te zitten en dat is precies wat deze vlinder deed. Hij zat op de onderkant van een blad. Maar dat doet hij meestal ook als het niet zo warm is. Het is dus een vlinder die je gemakkelijk over het hoofd ziet.
Om hem te kunnen fotograferen moest ik het blad heel voorzichtig omdraaien en kon ik alleen maar hopen dat hij niet zou wegvliegen. Soms heb je geluk. Misschien vond deze bonte brandnetelroller (ook wel brandnetelmot genoemd) het gewoon te warm om zich druk te maken en bleef hij daarom “rustig” zitten.

De bonte brandnetelroller is in de schemering en 's nachts actief en is overdag rustend tussen de bladeren te vinden waar hij bij verstoring meestal direct opvliegt. De vlinder heeft een spanwijdte van 24-28 millimeter, hij is te zien in de periode juni-augustus en komt algemeen voor in open landschap, bosranden, struwelen en op braakliggende gronden. Er is 1 generatie per jaar.

Het lichaam en de basis van de voorvleugels zijn geel beschubd. De rest van de vleugels is wit met zwarte punten, die zich samenvoegen tot vlekkige dwarsbanden. Ondanks dat de tekening op de vleugels enigszins variabel is, is de soort is goed tot tamelijk goed herkenbaar. Maar de bonte brandnetelroller lijkt op de bonte bessenvlinder, deze laatste heeft echter (meestal) een duidelijke gele vlekkenbaan over de vleugels.

De rups van deze vlinder is groen, heeft een witte streep op de rug en een zwarte kop. Hij leeft in een door hem zelf opgerold blad van de grote brandnetel. Aan deze eigenschap dankt de bonte brandnetelroller zijn naam.
De rups overwintert in een cocon en verpopt zich pas in mei.

Wikipedia en SoortenBank.nl

Foto + tekst: Luit Staghouwer

1 opmerking:

Anoniem zei

Vlinders zijn een prachtig onderwerp voor fotografie. De symmetrie van de tekening op de vleugels is erg mooi, maar van deze wel een beetje eentonig van kleur. Dus Kom Op Luit voor de volgende ronde met vlinders in kleurige, bonte schakeringen. Tenminste, als we die ook in Beijum hebben ?