maandag 30 juni 2014

MAANDAGOCHTEND (203)Jaja, we houden nog steeds van Oranje. Maar het had gisteravond maar een paar minuten gescheeld, of we hadden van hetzelfde Oranje gebaald. Winnen en verliezen liggen net als haat en liefde vlak bij elkaar.
Het geeft geen pas om in deze Oranje-roes een filosofische beschouwing op voetballen te geven. Ja, leuk, het volk wil Sport en Spelen, maar doe deze dagen maar even  niet te professor-achtig, niet te geleerd. Even geen intellectueel gedrag vanuit de grachtengordel, even geen universitaire hoogstandjes, nee: hup Holland hup. Voetbalprofessor Cruijff en z'n onvoorwaardelijke nederige volgelingen Johan Derksen en de Telegraaf hebben deze dagen het nakijken. Wat hebben ze Van Gaal tevoren neergehaald. Wat een mateloze arrogantie. De onderschatte onderwijzers en gewone leerkrachten, Co Adriaanse, Ron Jans en natuurlijk Louis van Gaal, zijn voor zo lang het duurt aan de macht. En terecht, waarom moet een voetballer die veertig jaar geleden glorieerde met behulp van Wakker Nederland (Telegraaf), op z'n Wiegeliaans blijven orakelen?
Bovenstaande foto is vanaf de rotonde aan de Wibenaheerd genomen. Zal het toeval zijn? Drie Oranje deuren boven elkaar. De rechter foto is in de Boelemaheerd gemaakt, een bal in de goal, daar draait het deze dagen allemaal om. De linker foto komt uit de Froukemaheerd...Holland, Holland, Holland.

De internationale strijd tegen terrorisme is even niet belangrijk. Evenals de economische crisis. Oorlogen? Honger in de wereld? Miljoenen vluchtelingen? Wat een gezeik allemaal. Armoede in Nederland? Ergernis over het maaibeleid in Beijum? Doet dat er toe? We houden van Oranje, daar gaat het deze week om.

Het is allemaal niet de mening van ondergetekende. Gezondheid, welvaart, vrede en geluk voor iedereen zijn stukken belangrijker dan een Nederlandse overwinning tijdens een WK-voetbalwedstrijd. Maar een verdovende bewustzijnstoestand kan tijdelijk lekker zijn. Hup Holland, hup Arjen, hup Groningen.

De leerlingen van basisscholen gaan hun laatste week in. De vakantie lonkt. Een prettige relativerende en nuchtere Oranjeweek toegewenst.

6 opmerkingen:

Willem Pauwelussen zei

Klasse-verhaal.

Anoniem zei

Vind ik ook .

Anoniem zei

Vind ik ook .

Anoniem zei


Zeer goed gezegd, Johan!!

citaat: maar een verdovende bewustzijnstoestand kan tijdelijk lekker zijn.

idd. zolang veel oranje fanaten over de WK praten, worden ze afgeleid van allerhand problemen.

gr. Therèse

Anoniem zei

Yeaahhhhh, gezondheid en voorspoed voor iedereen...word je binnenkort gecontracteerd door OOG of Dagblad vh Noorden? Man!!! Youare great!!

Willem Pauwelussen zei

Met iedereen bedoel je alle 7 miljard mensen op onze planeet?