zondag 20 november 2016

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (300; slot)


In het midden van november vliegen er maar weinig insecten meer op de tuinen, ook zijn de meeste bloemen uitgebloeid. Het is meer de tijd van paddenstoelen. Op de tuin van De Wiershoeck zag ik o.a. de grote parasolzwam en de paarse korstzwam.

De (volgroeide) grote parasolzwam is een schimmel met een lange steel en grote hoed en heeft gelijkenis met een parasol vandaar ook de naam. Het is een veelvoorkomende soort die groeit op natte grasgebieden. Deze zwam wordt vaak gevonden in groepen of alleen en staat ook vaak in heksenkringen. De parasolzwam is wijdverspreid in landen met een gematigd klimaat. De lengte van de steel en breedte van de hoed kan wel 40 cm zijn. Voor een schimmel is dit zeer groot en daardoor bijzonder. De steel is relatief dun en wanneer deze op hoogte is, begint de hoed te groeien. De hoed heeft een karakteristieke structuur die wat lijkt op een slangenhuid. De parasolzwam is een vrij populaire paddenstoel in Europa en wordt veel gebruikt in de keuken. De hoed wordt als een soort schnitzel bereid. Het eten van de rauwe paddenstoel kan echter tot ernstige indigestie leiden. Het vlees van veel andere, kleinere parasolzwammen is onsmakelijk en/of giftig. Voorzichtigheid is dus geboden.

Korstzwammen worden gevonden op allerlei dood hout, dode bladeren maar soms ook op levend hout. Ze zijn vaak mooi van kleur. De korstzwam lijkt als het ware vastgeplakt op het hout. Veel korstzwammen krullen om en vormen dan waaiers, dakjes of hoedjes. De korstlaag kan er verschillend uitzien. Van pukkelig, grillig, slijmerig, poederig, stekelig, getand, rimpelig tot glad. De meeste korstzwammen zijn het gehele jaar te vinden.

De paarse korstzwam (ook: purperkorstzwam) is een in Nederland zeer algemene zwam. De zwam is soms mooi paars, maar kan ook paars-roze tot beige-achtig zijn. Aan de rand is de zwam wit gekleurd en wit donzig behaard. Het vruchtlichaam vormt plakkaten met golvende randen die enkele centimeters uitsteken. Hierdoor wordt het oppervlak groter en kunnen er meer sporen worden gevormd. Bij sommige fruitbomen veroorzaakt de paarse korstzwam de loodglansziekte. Bladeren van de geïnfecteerde bomen krijgen een melkachtige, grijsgroene glans, die veel op die van lood lijkt. Het aangetaste blad voelt hard aan en is stijf en bros. De takken blijken bij doorsnijden bruin tot violet verkleurd te zijn. De zwam op de foto is een nog verse, jonge paarse korstzwam met zogenaamde guttatiedruppels. Guttatie: houtzwammen onttrekken vocht aan het hout. Het teveel aan vocht scheiden ze weer uit.

Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een hogere schimmel. Deze schimmel zit in de grond, bomen, dieren of bladeren.…

Info: Wikipedia

Hiermee is een eind gekomen aan mijn serie (bijna) wekelijkse bijdragen aan Beijumnieuws. Ik heb het met plezier gedaan en heb in de afgelopen jaren zelf ook veel geleerd over de natuur in het algemeen en insecten in het bijzonder. Je hoeft niet ver te reizen om leuke dingen te zien, je moet vooral goed kijken. En je moet zo af en toe een beetje geluk hebben. Ik wil iedereen bedanken die af en toe een positieve reactie op Beijumnieuws heeft geplaatst. Ik heb dat zeer gewaardeerd.

Foto + tekst: Luit Staghouwer

4 opmerkingen:

Alie zei

Prachtig prachtig! Heel erg bedankt voor alle mooie foto's!

Roos zei

Heb genoten van al je foto's Luit, loop er zelf ook vaak en verbaasde me erover wat jij allemaal wel zag wat ik niet zag :) Bedankt voor alle leerzame momenten

groetjes Roos van Maurik

Luit Staghouwer zei

Bedankt voor de leuke, positieve reacties.
Groetjes,
Luit

Truus zei

Altijd genoten van je prachtige foto's, bedankt.