zaterdag 12 november 2016

SWUEINMUJIEB (11)


Het is al ruim anderhalf jaar geleden dat de Beijumblogger een column op zijn eigen wijkblog schreef. De gewaardeerde Beijumborg en de Columnist uit Lewenborg, respectievelijk op de woensdag en maandag om 18.00 uur, voldoen immers uitstekend. Maar het was me het weekje wel dames en heren. Het jeukt derhalve even.

Met de verkiezing van Trump lijkt de (emotionele) geest uit de fles. De ontevreden en boze kiezers gebruikten hun stemrecht als wapen tegen de zogenaamde elite.
Waarschijnlijk staat in maart, als de Nederlandse verkiezingen worden gehouden, ook een dergelijke revolte te wachten. 'Moeten ze maar naar ons luisteren.' Aldus het razende volk, dat toch in een der rijkste landen ter wereld woont.

Zou je de boze en ontevreden mensen ooit tevreden kunnen stellen? Stel dat alle moslims het land zijn uitgekieperd, dat iedereen er duizend euro per maand op vooruit zou gaan en dat de gezondheidszorg gratis is, zullen we dan allemaal blij en gelukkig zijn? Is diepe onvrede echt te verhelpen door externe factoren en al of niet terechte vijanden te liquideren? Gaat het niet om innerlijke vrede?
Helpt het om achter politieke schreeuwboeien aan te gaan lopen? Zal het niet zo zijn dat Trump en Wilders, en consorten, voor nog meer onvrede, want geen oplossingen, gaan zorgen? Hier spreekt een Groninger met een gezonde achterdocht en let op mijn woorden: Trump, Wilders en alle roeptoeters er omheen willen gewoon de rollen omdraaien, ze willen het zélf voor het zeggen hebben, elitair zijn. Tot de elite behoren.

Trouwens, onvrede en angst zit niet alleen aan de rechter kant van het politieke spectrum. Denken die domme Zwarte Piet-haters die vandaag in Rotterdam zijn opgepakt (200!) nou echt dat ze de wereld vredelievender en veiliger maken met hun stompzinnige optreden? Is hun onvrede te verhelpen door een schertsfiguur als Zwarte Piet uit te bannen? Makkers, staakt uw dom en wild geraas.

De mens en zijn pikorde. Gevestigde ordes willen omkieperen om zelf aan 'de macht' te kunnen komen. Het doet denken aan de oeroude wet van de jungle.
Waar kennen we die van? Prachtig verhaal toch, honderden vogelaars uit binnen en buitenland togen afgelopen week naar Beijum om een glimp op te kunnen vangen van een zeldzame vogel, de Bruine Lijster. Een roofdier uit Beijum zag het allemaal aan en besloot er een einde aan te maken. Dag Bruine Lijster. Dag vogelaars.

Heeft 'de mens' wel een idee waarom we op aarde zijn? Om moslims te verjagen? Zwarte Piet? Of toch heel misschien om te leren lief te hebben?
Het beangstigende, vindt ondergetekende, is de blindheid, de haat en het gaan voor het Eigen Gelijk. Want Onze Mening moet domineren. Daarvoor hebben we Trump en Wilders. Die gaan het voor ons regelen. Willen we meer of minder....angst? Dan gaan we dat regelen.

Mensen, van links tot rechts, staakt uw wild geraas. Luister naar uw innerlijke stem, naar de stem van het hart. Die wil vrede. En die bereik je niet door middel van paranoïde schreeuwlelijke politici of met psychopaten die Zwarte Piet om zeep willen brengen. Dat zijn maar uiterlijke factoren.

De afgelopen week overleden Leonard Cohen zat tegen de dood aan en zong "I'm ready my lord." Ik ben klaar om te sterven.
De Beijumse kat pakte een zeldzame lijster en vermoordde die.
Wellicht is alle angst en onvrede op de dood terug te voeren.
Er zit maar een ding op, vermoord innerlijk alle politici en andere 'redders' die menen de oplossing voor uw innerlijke angst en onvrede hebben. Wees ready.

De wereldvrede zal nooit bij Trump, Wilders of Zwarte Pieten-activisten beginnen. Of bij andere roeptoeters, betweters of grote ego's.
Weest stil en ga naar binnen. Luister naar de stem van het hart. En leer dat we allen één zijn.

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

Bij deze preek van Johan Fehrmann schoot mij het volgende gedicht te binnen:

Een mens lijdt dikwijls het meest
door 't lijden dat hij vreest
doch dat nooit op zal dagen.
Zo heeft men meer te dragen
Dan God te dragen geeft.

Het leed dat is, drukt niet zo zwaar
als vrees voor allerlei gevaar.
Maar komt het eens in huis,
dan helpt God altijd weer
en geeft Hij kracht naar kruis.


De dichter is mogelijk Nicolaas Beets.

Zie:

http://www.gedichten.nl/reply.php?id=1722,1722

https://onzetaal.nl/taaladvies/een-mens-lijdt-dikwijls-het-meestIk zie Donald Trump als een valse profeet, die zijn beloften nooit kan waarmaken. Zeker niet zijn economische plannen, die leiden tot enorme begrotingstekorten, gevolgd door inflatie. De euro zal duurder worden ten opzichte van de dollar.

Obamacare, het zorgstelsel, houdt hij gedeeltelijk in stand. Geheel in strijd met zijn holle verkiezingsretoriek.

Kijk goed naar de nieuwe elite rondom Trump. Vooral oude bekende mannen. Ook van Wall Street en het bankwezen. De oude elite wordt afgelost door een nieuwe rijke elite.

Ik vrees het ergste voor de Baltische staten. Ondermijnt Donald Trump de NAVO?