woensdag 9 november 2016

BEIJUMBORG (44)


Duistere tijden

Het is nog aardedonker als ik mijn ogen open: buiten mist het, en is het 1 graad boven nul. Kil, de winter loert om de hoek. De eerste auto rijdt door de heerd, en brengt zijn bestuurder naar het werk. Stilte. De wekkerradio gaat pas over drie kwartier.

Als ik mijn iPad pak en 'm open sla lees ik het onvoorstelbare nieuws: Donald Trump dreigt de verkiezingen in Amerika te winnen. Het eerste wat door mijn gedachten flitst: the American nightmare comes true. Wat een land, wat een raar volk! Dat je toch in staat bent om met zijn allen zo'n nare kerel, seksist, oorlogshitser, halvegare 'pussy grabber' het Witte Huis in te helpen......

Velen beschouwen de Verenigde Staten als hun droom. Reizen onbekommerd naar New York, bezoeken de canyons, watervallen, eindeloze vlaktes.....ik heb dat eerlijk gezegd nooit goed begrepen. In tegenstelling tot wat sommige lezers van deze column misschien denken ben ik niet eens zo'n wereldreiziger. Sterker nog: behalve een uurtje tussen één van de vliegvelden in Istanbul en de stad zelf ben ik nog nooit buiten Europa geweest. Dus ook niet in 'God's own country', zoals de Amerikanen hun land wel noemen. 

 Dat Trump de verkiezingen zou winnen heb ik steeds gevreesd: de laatste tijd gebeuren er steeds vaker zaken die 'weldenkende mensen' lijken te verrassen, en dat is hier dus ook het geval. De Brexit, de enorme aanhang voor Rechts En Behoudend in eigen land: het past in dit patroon. Ook zelf laat ik me telkens weer verrassen, en denk dan achteraf dat ik gewoon wat naïef ben. 

Maar dit slaat alles, vind ik.......duistere tijden dalen op de wereld neer. Een somber stemmend vooruitzicht.

Han Borg

2 opmerkingen:

Kees Huizenga zei

Er is een indirecte link tussen Donald Trump met de ultrarechtse Republikeinse senator Joseph McCarthy uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Joseph McCarthy was de man van de brute communistenjacht tijdens de Koude Oorlog.

Zie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_McCarthy_(politicus)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mccarthyisme

De vroegere advocaat van Donald Trump, Roy Cohn, was gelieerd met Joseph McCarthy. Roy Cohn was gedurende dertien jaren tevens de rechtsbijstandverlener van Donald Trump.

Zie dit artikel in de Volkskrant van 9 november 2016:

http://www.volkskrant.nl/buitenland/donald-trump-de-geboren-vechter~a4412117/

Citaat:

“De beruchte New Yorkse advocaat Cohn, die senator Joseph McCarthy had bijgestaan tijdens zijn heksenjacht op communisten, werd Trumps 'mentor in schaamteloosheid', schreef The Guardian eerder dit jaar. Trump leerde Cohn kennen in 1973 toen hij en zijn vader bij een bouwproject in Brooklyn van racisme werden beschuldigd. Zijn belangrijkste advies was hen te zeggen 'dat ze naar de hel konden lopen'.

Van Cohn die in 1986 aan Aids overleed, leerde Trump zijn 'bullebakstijl' in zakendoen; het glashard ontkennen, het omdraaien van de werkelijkheid, het beschimpen en met drek gooien naar tegenstanders. Trump maakte van pochen en bullebakken zijn handelsmerk.” Einde citaat.

Vul voor communisten moslims in. Of andere groeperingen, zoals Mexicanen (de muur met Mexico, die er in planologisch-fysieke zin nooit kan komen), Hispanics (Latino’s), etc. Donald Trump is de man van de segregatie. Van de polarisatie. Trump en zijn vader hebben een racistisch verleden. Sommige zaken zijn geschikt of afgekocht.

Indien de VS ruzie krijgen met Rusland, houd ik mijn adem in. Donald Trump is een ongeleid projectiel zonder een consistente beleidslijn. Zelfs zijn taalgebruik is vaak onsamenhangend. Omdat hij zich niet goed voorbereidt.

Trump wil terug naar de jaren vijftig. Dat lees ik in meerdere kranten. Alsof de mondialisering en globalisering kunnen worden teruggedraaid in het internettijdperk!

In strijd hiermee twittert Donald Trump graag, hoewel hij de laatste dagen op advies van zijn adviseurs niet mocht twitteren.

Kees Huizenga zei

Zie verder het Historisch Nieuwsblad van oktober 2005:

https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6730/communistenvrees-in-de-verenigde-staten.html


De radicale Islam en IS fokken de negatieve gevoelens jegens moslims op.

Generaliseren, alles over één negatieve kam scheren, is altijd fout.

Zondebokken zoeken is in de geschiedenis vaak een vrijbrief geweest om oorlogen te voeren of om te discrimineren.