dinsdag 29 november 2016

SINT PANNENKOEK IN HET HEERDENHOES (tot 19 uur)

Pannenkoeken op het hoofd, in de pan, op het bord en uiteindelijk in de maag...

Buurtcentrum Het Heerdenhoes ruikt vandaag naar pannenkoeken, poedersuiker en stroop. Er wordt Sint Pannekoek gevierd. U kunt er tot vanavond zeven uur terecht...


Dat lijkt op een nieuwe ontwikkeling binnen het rumoerige sinterklaasfeest maar niks is minder waar. Sint Pannekoek bestaat al dertig jaar:

Sint Pannekoek, ook wel geschreven als Sint Pannenkoek, is een door Jan Kruis bedachte feestdag, die plaatsvindt op 29 november. In 1986 werd de feestdag voor het eerst genoemd in een van de wekelijkse strips van Jan, Jans en de kinderen in het weekblad Libelle. Sindsdien heeft het feest zich op een aantal plaatsen in Nederland, met name in Rotterdam, ontwikkeld tot een werkelijke viering.
In het stripverhaal hebben opa Tromp en zijn kleindochter Catootje geen trek in de boontjes die Jans heeft klaargemaakt. Opa oppert hierop dat het 29 november en daarmee Sint Pannekoek is. Dit is volgens hem een oude Rotterdamse feestdag, waarbij de moeder van het gezin altijd pannenkoeken bakt. De gezinsleden wachten vervolgens op de thuiskomst van de heer des huizes met elk een pannenkoek op hun hoofd en wensen hem bij binnenkomst "een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek" toe. Jans vindt het geweldig en gaat meteen pannenkoeken bakken. Op het laatste plaatje zit iedereen met een pannenkoek op het hoofd aan de eettafel, terwijl vader Jan, net thuisgekomen, stomverbaasd toekijkt. Wikipannekoek.

De pannenkoeken-gekte heeft definitief de stad Groningen bereikt:


Hoera, de grote dag is eindelijk aangebroken! Het is vandaag, 29 november, Sint Pannekoek! We
vieren Sint Pannekoek op meer dan 17 locaties in de stad. Houd de website en de social media in de gaten voor de laatste updates over het feest. http://www.sintpannekoekgroningen.nl/


Geen opmerkingen: