maandag 28 november 2016

MAANDAGOCHTEND (294)Het was al donker toen ondergetekende eind gistermiddag door de waarschijnlijk nauwste steeg van Beijum fietste. Zie afbeelding links, de steeg is nog geen half meter breed. Je zou het met wat fantasie de dronkemans-steeg van Beijum kunnen noemen, zelfs een zwaar beschonken iemand moet er wel overeind blijven, zo nauw is de doorgang. Grevingaheerd.


Welkom op deze laatste maandagochtend van november 2016, de week waarin Sinterklaas in Beijum zal arriveren. De goedheiligman zal weer de nodige cadeautjes uit gaan delen, iets wat Beijumers onderling het hele jaar al doen. Zie afbeelding boven, dit lag gisteravond bij de brug over de Zuidwending tussen de Frouke- Munsterheerd en waarschijnlijk ligt het er nu nog. Een magnetron, een stuk tapijt en een of ander plastiek tafel-ding. Oh, kom er eens kijken.

De wandelwagen die we op de rechter afbeelding zien ligt in het water aan de oostkant van het Groene Hart, tussen de Ypema- en Galkemaheerd. Wat ik in mijn schoentje vind.

Oftewel, het - tot vervelens toe - verhaal over Beijumers die de dingen die ze niet meer kunnen gebruiken in het water of op straat kwakken.

Op de grens Grevingaheerd/Beijumerweg zullen ze zich daar vast niet mee bezig houden. Een prachtige losstaande boerderij, zie afbeelding beneden, met aansluitend een schitterend wit huis met aan beide kanten een langzaam naar beneden lopend dak.

Zal het een negatief vooroordeel zijn te stellen dat mensen in huurhuizen meer troep langs de straten van Beijum dumpen? Wie zal het zeggen. De blogger houdt zich politiek correct op de vlakte.

Sinterklaas kijkt niet naar arm of rijk, hij wil elk kind in Beijum wat moois cadeau geven. Tja, de Beijumblogger schrijft het op en wentelt zich op deze maandagochtend even behaaglijk en nog half dromend in de magische beleving van kinderen..., wetend hoe weerbarstig en ruw de concrete realiteit van alledag kan zijn. Zonder Goedzak, zie bericht van gisteravond, of een kerstpakket van Sociale Long/De Bron rijdt de Sint of de Kerstman ons huisje de komende maand immers stilletjes en verdrietig voorbij.

Een prettige week of het kleine stukje aarde dat we Beijum noemen toegewenst. De aarde, planeet van polariteiten; donker en licht, arm en rijk, leven en dood. Van vervuilers en opruimers. Geven en nemen. Van schrijvende Beijumblogger tot vele lezers.

De donkere dagen tussen Sinterklaas en kerst zijn aanstaande. Geen nood. Over dik drie weken worden de dagen al weer langer en lichter.

Geen opmerkingen: