vrijdag 11 november 2016

BEIJUMSKAP (279)


Na in 2004 de haakbek en in 2015 de grijze junco is het weer zover, Beijum werd deze week overgenomen door vogelaars. Deze keer is het de bruine lijster. Hij/zij (?) ziet eruit als een normaal vogeltje maar schijnt voor vogelaars de moeite waard te zijn om van heinde en verre naar de Kremersheerd af te reizen. Want al deze bijzondere vogels worden in de omgeving van de Kremersheerd gespot.

Nadat Johan woensdag een berichtje op Facebook had geplaatst besloot ik ’s middags ook maar even een omweg naar de Appie te maken. Ik zag ze overal lopen die vogelaars. Op de plaats van bestemming aangekomen (dat was niet moeilijk te vinden, hoe meer vogelaars met verrekijkers en dikke telelenzen ik tegenkwam des te warmer ik was), kwam ik mijn zwager uit Drachten die vogelaar is tegen. Hij vertelde me dat het vogeltje al 3 uur niet meer gezien was, hij had hem ook nog niet gespot, waar hij natuurlijk van baalde. Maar woensdagmorgen moet het een gekkenhuis zijn geweest. Men heeft appels op het grasveldje neergelegd in de hoop dat het vogeltje daar op af komt. Maar als ik het vogeltje was, zou ik een rustiger plekje zoeken.

Een bewoonster, die naast de boom woont waar de vogel vannacht overnacht heeft (vertelde mijn zwager me), is er op ingesprongen. Die vogelaars staan daar uren te wachten en het is koud, dus is ze een koffie- en theetentje begonnen. Je kunt er ook plassen voor 50 cent. En je mag je koffie ook binnen opdrinken om even op te warmen. Ik vind het geweldig! Voor Beijumnieuws mocht ik wel even een foto maken. (Op de foto een willekeurige vogelaar en niet mijn zwager).

Amerikanen willen naar Canada verhuizen en vogelaars kunnen naar Beijum verhuizen. Ik zag nog wel een paar huisjes te koop staan.

Foto + tekst: Atsje Straatsma

Geen opmerkingen: