maandag 21 november 2016

MAANDAGOCHTEND (293)


(Door een foutje kwam dit bericht later online dan was geprogrammeerd)

"Ik ben net teruggekomen van de stad en zie dat de fiets die al eerder op Beijumnieuws verscheen helemaal kapot getrapt is. Een aantal aso's is er blijkbaar op los gegaan. Ik vind het schandalig dat een fiets zomaar kapot getrapt wordt. Zou u daar een melding van willen maken?"

Een verontwaardigd lezer meldde zich gistermiddag. De fiets bij kruispunt Beijum Zuid, die er een maand geleden nog pico bello uitzag (zie bericht van woensdag en klik op de links), is afgelopen weekend door een paar (kan ook een persoon zijn geweest) meedogenloze figuren verder in elkaar getrapt. Zie afbeelding boven, het achterwiel is niet meer bruikbaar en de kettingkast is kapot getrapt.

Een melding van maken, vraagt de lezer. Hiermee snijdt hij onbewust een collectieve onmacht aan wat betreft dit soort zaken. Honderden mensen hebben de fiets zien aftakelen, de blogger schrijft erover, de wijkagent is op de hoogte....En iedereen laat het gebeuren. De blogger incluis, maar hij voelt zich ook niet geroepen om de sloten los te gaan zagen, de fiets te verwijderen en het proces van minachting voor andermans bezit te stoppen.
Apart hoe een fiets het beest in de mens (bij sommigen) kan opwekken. Zie nog eens de foto, over beesten gesproken, op de achtergrond zien we een faunatunnel lopen...

De faunatunnel en nabij gelegen fietsecoduct zijn tekenen van beschaving, zelfs waardigheid voor dieren hebben we hoog in het vaandel.
De mensensoort blijft een apart verschijnsel, het kan de gruwelijkste oorlogen voeren maar tegelijkertijd ook tot grote hoogte groeien. Lelijk een fiets slopen maar zich ook sociaal en liefdevol manifesteren, zie de zaterdag gestarte kerstpakkettenactie.

Het goede kan in kleine dingen zitten, zie foto links. Het lijkt op een geval van wildbreien, maar dat is het waarschijnlijk toch niet. Iemand heeft een rode muts gevonden en was zo aardig om die zichtbaar op een paaltje te leggen.

Het is koud buiten, 21 november. Over een maand de kortste en donkerste dag. Verwarmingen in scholen draaien op volle toeren op deze maandagochtend. Op Plein Oost tref je veel bezorg- en haal-eettentjes. Daar valt vaak wat te halen voor onze gevleugelde vrienden. Zie foto rechts, de oostelijke schil rond Plein Oost, naast de voetbalkooi, vogels happen toe van de Chinees of de shoarmazaak

Er gebeurt van alles op straat in Beijum. Destructieve dingen, constructieve dingen. Het schijnt dat de mens een vrije wil heeft en kan kiezen. Schop je een fiets helemaal kapot? Zet je je in voor anderen en doe je mee aan iets als een kerstpakkettenactie? Je hebt slechtvolk en goedvolk.

De nieuwe week is weer begonnen. En de moraal zegt: het geeft meer voldoening om goed te doen dan om een fiets in elkaar te trappen. Kies zelf maar.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

De fiets is weg!

Kuba Kowalsyc zei

Aii broer spange papi eeh kwam met me bsp ganggang langs tog net dikke klapper geslage met borie dus was kkr parra in me kop had al 4 lijntjes coca dus sloopte die kkr bikey je weet toch kwam door die spul ee sorry broer als je bikey is geef j nieuwe als je me osso zuidhorn komt gekke tori wel broer

Anoniem zei

-Weggehaald door gemeente vandaag-

Tja, collectieve onmacht.. Maar dat hoeft dus niet. Allerlei van dit soort dingen zijn vrij eenvoudig online te melden bij de gemeente. Jammer dat dit schijnbaar zo slecht bekend is. Wel vreemd dat de wijkagent er van wist(?), maar schijnbaar ook niet even intern heeft aangemeld bij de gemeentedienst. Niet in het takenpakket? Al te veel op het bordje?

Voor toekomstige gevallen:
https://gemeente.groningen.nl/app-meldstad-voor-android-en-iphone
https://gemeente.groningen.nl/meldingen-en-klachten

Heb de fiets uiteindelijk zelf ook pas vrij laat aangemeld, na het zoveelste blogberichtje hier te hebben gezien, maar wel prettig om te zien dat de gemeente er zo snel werk van heeft gemaakt.