zaterdag 19 november 2016

OCH MIEN GOD, HET IS INTERNATIONALE MANNENDAG


Het valt tegenwoordig niet mee om man te zijn. Voor je het weet ben je een macho, een seksist of een vrouwenhater. De andere kant ligt ook op de loer. Dag softie. Geitenbreier. Lulletje de Behanger.

Verschrikkelijk. Waar sta je tegenwoordig als man? Moet je vrouwvriendelijk zijn? Of die lelijke rotwijven juist op hun nummer geven? Rotwijven? Wat is dat voor vrouw-onvriendelijke praat?


Arme ik en arme mede-mannen. Ben je actief in de huishouding? Mietje, ben jij nou een kerel? Doe je daar nik aan? Laat je je vrouw alles alleen doen? Bruut, hufter.  Laat je als man je gevoelens en emoties zien? Slappeling, wees eens een kerel. Doe je dat niet of nooit? Macho, ben je wel een mens?


Heeft het feminisme de man gecastreerd? Vast. Maar het is niet mannelijk om de ondermijning van de man-soort aan deze dames te wijten. 'We' waren er immers zelf bij. Ze met geweld terug de keuken in meppen is een achterhaalde zaak, geweld is immers een zwaktebod. Maar wat moet je nou tegenwoordig als man?  

Op http://internationalemannendag.org/ staat een tekst waar je helemaal melig van wordt. Welke vrouw heeft die geschreven?


Met "De MiddenWeg" als jaarthema van Internationale MannenDag 2016, nodigen we uit tot dialoog tussen mannen en vrouwen, tussen mannen- en vrouwenbewegingen, om van de "ideologie van gelijkheid" te evolueren naar de “middenweg van gelijkwaardigheid”. Dat is immers de enige uitweg die leidt tot eenvoud, vrede, harmonie en waarachtig partnerschap tussen mannen en vrouwen, tussen vaders en moeders en tussen mensen in het algemeen.
Tijd dat mannen hun plaats innemen in de samenleving en met woord en daad een vorm van geëngageerde mannelijkheid in de wereld zichtbaar maken en inzetten. Dat mannen dat op een gebalanceerde, krachtige en tegelijk kwetsbare manier mogen doen. Dit in navolging van inspirerende voorbeelden als Nelson Mandela, Martin Luther King of Mahatma Gandhi ... grootse mannen die ons 'de middenweg' zijn voorgegaan.

Het ziet er droevig uit voor de man-soort. Het zal niet voor niks zijn dat er griezels als Trump, Poetin en (nou ja, teveel eer) Wilders komen boven drijven.

Misschien moeten we toch maar gewoon blij zijn met onze premier. Met mevrouw Rutte.

Geen opmerkingen: