maandag 14 november 2016

MAANDAGOCHTEND (292)


De milieustraat is voorbij. Leve de milieustraat.
Zie afbeelding boven. Iedereen kan een eigen invulling geven aan het begrip milieustraat. Kunnen we niet elke dag een dergelijke 'straat' houden? Zal degene die de twee televisietoestellen zaterdagavond langs de kant van de weg heeft gezet en die er nu nog liggen (in de Froukemaheerd, daar waar een paar uur eerder iedereen zijn of haar troep gratis heen kon brengen) hebben gedacht.

Met een beetje fantasie kun je een geval van grofvuil langs de weg dumpen ook een vorm van burgerinitiatief noemen. Maar niet zonder cynisme.
Wat kunnen volwassen mensen toch kinderachtig zijn. En wat kunnen kinderen zich toch constructief en a.h.w. volwassen opstellen. Zie afbeelding links. Ook een burgerinitiatief, creëer je eigen speelveld en zet je eigen speeltoestel neer. Komt een stuk prettiger over dan de verdwaalde afgedankte tv's. Wat symbolisch, bovenstaande foto, een doodlopende weg...

Wat waarschijnlijk geen burgerinitiatief is maar wel een organisatie-initiatief van WIJ-Beijum zien we op de rechter afbeelding. De flyer hangt op het advertentiebord bij de AH in Winkelcentrum Beijum. Een praatgroep van 35 + moeders die een baby hebben.

Ondergetekende, gepokt en gemazeld in de zorgsector, heeft al jaren het idee dat zorg- en welzijnsinstellingen er alles aan proberen te doen om het eigen bestaansrecht in deze tijden van marktwerking te garanderen. Waarom moet er toch in vredesnaam een praatgroep komen van vrouwen die ouder dan 35 jaar zijn in Beijum en die een baby hebben? Waar is dat goed voor? Mooi lullig als je een moeder van 32, 33 of 34 jaar bent, en je mag niet meedoen. Ondergetekende is vader van drie pubers. lekker pittig. Zou een praatgroepje helpen, of moet je dan steeds het gezeur aanhoren van anderen die overal problemen in zien?

De Beijumblogger kan zo honderd praatgroepen bedenken. Over 35 + vaders die wel eens een winkelwagen stelen. Hoe ga je om met een ingegroeide teennagel als je een baby hebt? Je wilt Sinterklaas vieren maar je kunt niet dichten. Je hebt een nacht niet geslapen en je baby huilt, wat moet je dan doen? Enzovoort.
Een beetje geridiculiseerd dat wel, Maar met dit soort initiatieven (foto rechts) weet je: de voorziening schept de vraag. Was er echt een concrete vraag die dit initiatief in het leven riep? Is het een moeders-initiatief of is het een WIJ-initiatief?

De nieuwe week is weer begonnen. Het wordt kouder buiten en de winter komt eraan.  Waar laat ik m'n afgedankte televisies en koelkasten? Wat te doen als iemand je een dag niet belt of opzoekt?  Wat moet je doen als je je ongans vol wil eten met patat maar je hebt ook het gevoel dat je moet gaan afvallen? Wat gaan we met kerst doen en wat met oud en nieuw. Praatgroepje? Kunnen we elkaar misschien steunen en ervaringen uitwisselen?

Problemen en emoties zijn verslavend. Weet ook Eckhart Tolle.

Een prettige week toegewenst. Praten zou zilver zijn. Zwijgen is goud,

Geen opmerkingen: