woensdag 14 maart 2018

BEIJUMBORG (105)


Toch maar even wat couleur locale....

Wat is dat nou? De vlag van onze fiere buurprovincie wappert (nu ja: hangt) in een kerk, die on-Nederlands barok is..... Vreemd gezicht, hoor. Hebben de Friezen soms koloniale neigingen (gehad)? Zijn ze ergens in zuid-Europa een eigen dorp begonnen of zo? 

Nee, beste lezers: dit is het interieur van de Friezenkerk, ofwel de parochie van de heilige Magnus en Michael. En die bevindt zich in hartje Rome, of beter nog: in hartje Vaticaanstad, op nog geen 50 meter lopen van één van de indrukwekkendste pleinen van Europa, het Sint Pietersplein. Een plek waar al 1200 jaar Nederlandse pelgrims komen, waar zich ooit een ziekenzaaltje en een soort van gasthuis voor die noorderlingen bevond, waar abt Emo uit Wittewierum wellicht ooit gelogeerd heeft toen hij de paus bezocht om een belangrijk conflict op te lossen. En nog steeds heet het daar de Kerk van de Friezen - meer in het algemeen: de kerk voor de mensen uit de landen langs de Noord- en Waddenzee. 

Als je eens een keer naar Rome gaat (en zoals enkelen van u inmiddels wel weten geldt dat zeker voor mij, die daar een deel van zijn werk heeft), dan is een bezoekje aan deze kerk eigenlijk een ‘must’. Op zondagmorgen wordt er een RK dienst gehouden, maar ook protestanten en andere wel of niet gelovigen zijn er welkom. 

Ik was er voor het eerst in 1988, toen we met mijn schoonouders hun 50-jarig huwelijksfeest deels in Rome vierden. Het maakte een onuitwisbare indruk op hen, en op mij natuurlijk ook. Vooral het moment aan het eind van de dienst, wanneer standaard het zesde couplet uit het Wilhelmus klinkt: “mijn schildt ende betrouwen....”. Vaak moet ik dan denken aan het kerkje in Beijum, waarvan zelfs de laatste resten al niet meer zichtbaar zijn, maar dat - toen deze Friezenkerk in Rome nog maar net bestond - gebouwd werd op de plek waar nu de Boerderijum ligt. De geschiedenis van eeuwen her voel en proef je er.....ik blijf er nog steeds op zondagmorgen komen, als ik ook ‘over het weekend’ in Rome ben.

 Zo ook afgelopen zondag, en even later zag ik ook de paus nog even, toen hij - na een kort preekje en een aantal gebeden - ons een smakelijke lunch wenste, vanut het raam van het Vaticaans paleis dat boven dat enorme plein uittorent. De Eeuwige Stad....met een Fries tintje!

Han Borg

Geen opmerkingen: