maandag 19 maart 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (89)


Als muziek je raakt
Nog niet helemaal wakker, de koffiepot loopt en ondertussen zet ik de radio aan. Het eerste woord wat ik daaruit hoorde was ‘deurdonderen’ je weet wel dat prachtige nummer van de band Normaal. 
Mijn vader was groot fan van Normaal en ik ben dat nog steeds, dus de volumeknop ging even een paar slagen in de rondte. Standje rammelende glazen in de vitrinekast en een tissue in de hand. Ik kon dat nummer nét even goed gebruiken, het was namelijk op de sterfdag van mijn vader. 
Als je dan het woord ‘deurdonderen’ als eerste krijgt te horen op zo’n dag, dan denk ik toch echt dat er meer is tussen hemel en aarde. Zoals jullie weten ben ik druk bezig met mijn “boekproject” en er waren afgelopen week een paar dagen bij, waar strubbelingen de kop op staken. Toen het nummer afgelopen was dacht ik: Ja pap, ik ga deurdonderen! En hoe!
Muziek kan je raken, op wat voor manier dan ook. Muziek kan mensen en situaties die je nog bij je draagt weer met jou verbinden, als een bepaald nummer bij je binnendringt. Woorden van de teksten kunnen je laten beseffen of herbeleven wat je hebt meegemaakt. Er komen gedachtes los die je meenemen naar mooie, bijzondere, maar ook kwetsbare en verdrietige momenten. Een lied kan je raken, gevoelens opwekken, troosten, ontspannen en/of blij maken.
Laten we even van mijn ervaring uit gaan. Ik draai bijvoorbeeld Hazes als ik nostalgische gevoelens heb en de teksten zijn zo echt uit het leven gegrepen, daar kan ik mij even door laten meeslepen. Lekker mee blèren, een heerlijke uitlaatklep. Als ik verdrietig ben, draai ik bijvoorbeeld Normaal en een ander uiterste de Kelly Family. Als ik blij en vrolijk ben en dat even zo wil houden, dan knalt er hier het nummer ‘Girls just wanna have fun’ van Cyndi Lauper uit de boxen en Shania Twain bij het uitvoeren van huishoudelijke klusjes. 

Tijdens het schrijven van mijn boek, had ik mijn oortjes in en zong Chris the Burgh mij door het tikken heen. Zo zie je dus dat muziek heel divers kan zijn. Bij mij dan in ieder geval. De juiste nummers, op het juiste moment. Ken je dat?
Muziek is eigenlijk gewoon een emotie… Het heeft geen nut dat de tranen over de wangen biggelen, zodra een artiest dat ene liedje zingt. Het helpt ons niet om te overleven, sterker nog: Het maakt ons op dat moment zwakker. Echter soms lucht het gewoon even op en heb je dat juist even nodig, om er weer vol tegenaan te kunnen gaan.
Het feit dat de één het bewuste liedje misschien prachtig vindt, terwijl de ander de radio het liefst uit doet maakt de kwestie nog veel ingewikkelder.
Muziek creëert fascinerende effecten, laten we het daar maar op houden!
Welk nummer raakt jouw hart?
2018©Vlindertje73

Geen opmerkingen: