maandag 12 maart 2018

COLUMN UIT LEWENBORG (88)


Maak het verschil

Vorig weekend was het “NL doet” Een landelijke grote vrijwilligersactie, waarbij het vrijwilligerswerk aangespoord word en men kan laten zien hoe geweldig ze wel niet zijn op die twee dagen. Men voelt zich hier tot opgeroepen, omdat deze actie landelijk op tv en radio te sprake komt. Massaal geeft men hier gehoor aan. Immers vele handen, maken licht werk. Het doel is goed, overal in het hele land wordt er wel iets gedaan. Ja, die twee dagen dat is nog wel vol te houden. Alleen zó jammer dat daarna veel mensen terug vallen in hun eigen coconnetjes. 

Met het doen van vrijwilligerswerk helpen we andere mensen in onze directe omgeving. Dat weten we allemaal. Heb je er wel eens bij stilgestaan dat het ook voor jezelf nieuwe deuren kan openen? Vrijwilligerswerk kan er zelfs toe leiden dat je een carrièredroom ontdekt. Hoe mooi is dat!? Onderzoek wijst uit dat vrijwilligerswerk veel nieuwe deuren opent. Het activeert talenten waarvan je niet wist dat je ze had en het kan je helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Ook niet geheel onbelangrijk is het feit dat het je in contact brengt met mensen en netwerken waarvan je daarvoor het bestaan niet wist, kortom een hele goede reden om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Na zo’n actie van ‘NL doet’ blijven vaak de diehards over, zoals altijd en die blijven dan ook het hele jaar door vrijwilligerswerk doen. Zo kom ik hier in mijn omgeving vaak een vrouw tegen, gewapend met een grote vuilniszak en een prikker. Tijdens een praatje vertelt ze mij dat ze het leuk vind om te doen en een hekel heeft aan al dat zwerfafval. Anders zit ik toch maar achter de geraniums, grapt ze nog even tegen mij. Zo maakt één iemand al het verschil! Echter de mens doet niet graag iets voor niets. Nee, dat is voor de kinderen. Die doen een heitje voor een karweitje, slim van ze trouwens. Nu vraag ik mij af, zou het niet leuk zijn als we de vraag: ‘Hoeveel kreeg je ervoor?’ Om kunnen zetten naar de vraag: ‘Hoeveel mensen heb jij blij gemaakt deze week?’

Vergeet niet dat we steeds meer en meer in een periode komen te leven waarin we elkaar steeds vaker nodig zullen hebben. De centjes raken ook langzaamaan op, om hulp überhaupt te kunnen betalen. Zullen we terug naar de tijd dat het heel normaal was om menselijk te zijn? Gewoon oog hebben voor elkaar… Je maakt je hulpbehoevende medemens blij door eens vrijwillig iets te doen. Hoe klein of groot het dan ook mag zijn… Een glimlach is zó waardevol, echt waar! Zo moest ik denken aan het gezegde dat op mijn scheurkalender stond. ‘Wie geen gunst kan bewijzen, heeft het recht niet er één te vragen’ (Publilius Syrus)

Doe jij weleens iets vrijwillig voor een ander?

2018©Vlindertje73 

Geen opmerkingen: