De eerste van de hernieuwde vervolgreeks over Vrouwengroep Orchidee uit Beijum.
Zie ook de laatste Regiokrant. Op de foto links Magda Bootsma en rechts Maria Saliba.
Maria Saliba en haar man woonden tot 25 jaar geleden in hun geboorteland Syrië. Over dit land, en de directe regio, bestaat het misverstand dat het door de eeuwen heen moslimstaten zijn geweest. Niets is minder waar, het land heeft, net als bijvoorbeeld het aangrenzende Turkije, een rijke Christelijke geschiedenis. De echtgenoot van Orchideelid Maria vertelde ten tijde van het interview dat Damascus, de hoofdstad van Syrië, een van de oudste, en misschien wel de aller-oudste stad van de wereld is. De stad ligt in een zeer vruchtbare oase, een van de redenen dat het wordt beschouwd als één van de belangrijkste gebieden in de Christelijke geschiedenis. Jezus heeft er geleefd, Maria en Jozef hadden er een schuilplaats, het Hof van Eden bevond zich er en ook het paradijs van Adam en Eva vindt er zijn hun oorsprong.
Stadjer
Maria wil, net als meer Orchideevrouwen, niets kwijt over de reden van vertrek uit haar land van herkomst. Maar het moet toch een overgang zijn geweest in 1983, toen zij en haar man van uit het Midden Oosten naar het West-Europese Nederland vertrokken. De eerste 5 jaar woonden ze in Enschede, maar sinds 20 jaar wonen ze op de klei in het multiculturele Beijum. Ze zijn weliswaar Syrisch van geboorte, maar het zijn echte stadjers geworden. Maria over dit stadjersgevoel:” We gaan nog wel eens op bezoek naar Enschede. Op de terugweg begint het me in de buurt van Assen weer te kriebelen, ik geniet dan weer van de ruimte en de natuur. In voel me blij omdat ik weer bijna in Groningen en in Beijum terug ben, ik voel me hier helemaal thuis. Groningen is mijn stad.”
Thuis voelen
In 2007 nam voormalig buurvrouw Anneke haar een keer mee naar Vrouwengroep Orchidee, de groep zou echts iets voor haar zijn. Het waren achteraf gezien ware woorden, Maria bleef komen en ze geniet elke keer weer van de bijeenkomsten:”Het is leuk, ik vind het gezellig en ik leer er veel.” Ondanks lichamelijke klachten hebben de lach en de humor haar niet in de steek gelaten, Maria Saliba is positief ingesteld en ze is één van de sfeermakers van de groep. Haar in Nederland geboren kinderen zijn de deur uit en hebben allemaal werk. (Een dochter opende onlangs delicatessenzaak “Karouline” in Winkelcentrum Oost). Maria besteedt veel tijd en aandacht aan haar kleinkinderen maar ze gaat nu drie keer per week de deur uit: Een ochtend naar Orchidee en twee ochtenden naar het Alfacollege voor taallessen van Sultanes.
De ogen van Maria beginnen te stralen als je haar vragen stelt over Vrouwengroep Orchidee. De woorden leuk, gezellig en leerzaam blijven steeds terugkomen. De Nederlandse buurvrouw die haar bijna twee jaar geleden mee nam is verhuisd. Eind januari nam Maria zelf een Nederlandse vrouw uit de Amkemaflat (een flat voor oudere Beijumers) mee naar de groep. Ze voelt zich helemaal thuis in haar stad, in haar wijk en in Orchidee.
http://www.kiemnet.nl/kiem/dossiers/socialecohesie/Maatschappelijkeparticipatie/Sultanes---Groningen_1006.html
Volgende portret gaat over Figen Say uit Turkije.
dinsdag 3 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten