vrijdag 27 maart 2009

VROUWENGROEP ORCHIDEE (Figen Say)


De vrouwen die meedoen met Vrouwengroep Orchidee hebben allemaal hun eigen motieven om elke maandagochtend weer naar buurtcentrum de Kleihorn te komen. Steun zoeken, de taal beter leren praten, de Nederlandse cultuur leren kennen, andere vrouwen ontmoeten, of voor de gezelligheid zijn de gangbare beweegredenen voor de meeste deelneemsters van deze internationale vrouwengroep.

Voor de Turkse Figen Say gaat dit allemaal niet op. Ze woont al vanaf 1985 in hetzelfde huis aan de wijkring door Beijum, ze praat goed Nederlands, ze heeft veel contacten en kent de Nederlandse cultuur goed. Waarom doet ze dan wel mee? “Ik wilde al een jaar met een vriendin een keer naar Orchidee maar het kwam er maar niet van. Nieuwsgierigheid dreef me nu om wel te gaan en ik moet zeggen, ik vind het leuk en gezellig.”
Topactrice
Figen Say werd in Istanbul geboren als Meri Ezbiyikliyan. Een Griekse naam, want haar vader kwam uit Griekenland. Op 19 jarige leeftijd deed Meri mee aan een prijsvraag, de winnaar hiervan zou de hoofdrol spelen in een film en acteren met een bekende Turkse acteur. Ze won, maar om veel publiek te trekken was het beter om een Turkse naam op de filmposter te zetten. Ze noemde zich Figen Say en na haar filmdebuut kwam de ene na de andere aanbieding. De naam Figen Say werd een begrip in Turkije, ze speelde als topactrice mee in maar liefst 73 bioscoopfilms. Kijk voor de aardigheid eens op You Tube en zoek op haar naam. U kunt Figen in verschillende Turkse films de hoofdrol zien spelen. Miljoenen mensen hebben haar op het witte doek zien schitteren. Wat ze met veel Orchideevrouwen gemeen heeft is dat ze liever niet gepubliceerd ziet waarom ze vanuit haar vaderland naar Nederland is gekomen. Wel wordt ze soms herkend: ”ik liep op de Albert Cuyp in Amsterdam toen iemand me vroeg ‘bent u soms Figen Say?’.”
Veel bezigheden
Van beroemde en gevierde filmster in eigen land naar de koude kleigrond van Beijum, hoe verwerk je zoiets? “Ik ben hier wel gelukkig. Ik heb 20 jaar geleden vrijwilligerswerk gedaan op Innersdijk, ik heb veel vrienden in de wijk en ben actief bij Kleurrijk Koken in het Heerdenhoes. Mijn dochter woont hier ook en ik ben oma geworden, iets wat me veel plezier geeft. Ik pas elke doordeweekse dag op een hondje die ik uitlaat en ik breng soms mijn kleinkind naar basisschool de Heerdstee.” Figen denkt niet dat ze elke maandagochtend naar Vrouwengroep Orchidee gaat. Ze heeft het nogal druk met allerhande dingen. Zo gaat ze elke dinsdag naar gymnastiek, op woensdag doet ze aan fitness en vrijdags gaat ze zwemmen. “Maar als ik tijd en zin heb zal ik zeker gaan, ik heb de groep dan wel niet zo nodig maar er zitten aardige en leuke vrouwen in.”
Ze laat nog een paar oude nostalgische en romantische bioscoopposters zien. De weemoedigheid straalt van haar af als ze er naar kijkt en vertelt over de periode dat ze een gevierde topactrice was. Toch zegt ze oprecht: “Ik ben hier in Beijum ook gelukkig.”
Naschrift: wat vinden lezers van de Orchideereeks? Is het te knuffelig? Of te eenzijdig positief belicht? Of toch helemaal in orde? Beijumnieuws@online.nl

Geen opmerkingen: