Ons kanaal, de Zuidwending, maakt voor een deel dat ik me als geboren knoalster (Kanaalstreek) thuis voel in Beijum. Mijn geboortedorp was en is één lang lintdorp. Barre winters zorgden voor ijspret op ons knoal. En tijdens lange zorgenloze zomers doken we bij de bruggen het water in. U weet misschien wel, vanaf de houten loopvlonders waarop normaal gesproken de mannetjes al lopend de brug opendraaiden. Behalve dat we zwommen roeiden we zomers als jeugdigen ook veel in roeiboten en kano's. Onbezorgde tijd. Veel voetballen in het voorjaar, zwemmen, roeien en kanoën in de zomer, appels gappen in de herfst, en ijspret in de winter. Het tafereeltje dat u op de foto ziet stelt me altijd een beetje gerust. Het bestaat nog, een potje vissen. Dichtgetimmerde vensterwijkactiviteiten, of professioneel gecoachte kindersoosen en gesubsidieerde speelclubjes: prima. Maar blijf alsjeblieft gewoon op straat voetballen en ravotten. Of vissen. Zie toch eens hoe mooi ons knoal hier er bij ligt. Kunnen we dit niet toeristisch uitbuiten? Het kanaal doortrekken naar Noord Beijum en helemaal rond om de wijk leggen. Rondvaartboten, waterskien, bed & breakfast, youthhostels, een grote camping bij het Zilvermeer. Of misschien moeten we dat ook maar niet doen. Busladingen met Japanners en Chinesen met fotocamera`s die door de wijk lopen, de hele zuidrand van Beijum volgebouwd met hoge appartementenhotels etc. Laat ons maar lekker stiekem en in rust van ons knaol genieten. De Zuidwending is ons geheim, kanaal van rust en plezier.
dinsdag 15 juni 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
6 opmerkingen:
Een heel mooi bericht voor Groningers en Groninger cultuurminnaars:
http://www.kterlaan.nl/
De Groninger Encyclopedie op alfabet. En de mogelijkheid om trefwoorden in te typen. Zie verder de linkerkolom. Waarlijk prachtig!!! Een Groninger cultuurschat. Om zeer trots op te zijn. Onovertroffen!!!
Met grote dank aan Gelkinghe:
http://gelkinghe.web-log.nl/gelkinghe/2010/06/ter-laans-groni.html
Zondag 13 juni 2010.
Om dit soort plannen waar te maken, zal de zuidwending voor een heel groot deel verder uitgegraven moeten worden. Vanmiddag fietste ik onder het bruggetje door bij het winkelcentrum. Toen viel mij op dat het water daar zeer ondiep is, ik denk nog geen meter. Kon de bodem makkelijk zien.
Hoe het verderop zit weet ik niet, tenminste, daar kom ik nooit meer langs, wellicht is het daar dieper..
Leuke plannen maar helaas toch niet haalbaar. We zullen het moeten doen met wat we nu hebben. (naar mijn idee prima!!)
Over de Zuidwending als natuurlijke grens tussen Noorddijk en Bedum
Op http://www.kterlaan.nl/ staat bij het trefwoord Zuidwending bij keuzenummer 2:
"Noorddijkster Maar, 't -
loopt van Noorderhoogebrug (correctie KBH: een o extra) naar het Oosten; zet zich voort als Zuidwending en Kardingermaar. Vormt de grens tussen Noorddijk en de gemeente Bedum."
De gemeente Noorddijk is in 1968 geannexeerd door de gemeente Groningen. Evenals het dorp Hoogkerk.
www.kterlaan.nl schrijft over Noorddijk:
"Noorddijk -
gemeente in het oude Gorecht, ten N. van de Stad, 2600 inw. Noorddijk, Ruischerbrug (met het gemeentehuis), Oosterhoogebrug, Noorderhoogebrug (gedeeltelijk), Selwerd, Engelbert, Middelbert, Waterhuizen (ged.), Euvelgunne en Oude Rodehaan." Einde citaat.
Het gedeelte van de wijk Beijum ten noorden van de Zuidwending behoorde vroeger tot het grondgebied van de gemeente Bedum. Volgens de (bijgewerkte) Groninger Encyclopedie on line van dr. K. ter Laan. Ik heb aan (wijk)historicus drs. Jaap Ekhart (zie de links links) gevraagd of de gemeente Groningen in de jaren zeventig extra grond heeft aangekocht van de gemeente Bedum. Om te kunnen bouwen in de wijk Beijum.
Anderzijds: de Zuidwending is bij de aanleg van Beijum verbreed, van bruggen voorzien, etc. Ook verdiept? De vraag is of de historische loop van de Zuidwending / ’t Noorddijkster Maar bij de aanleg van Beijum is gewijzigd. Ik kan me dit nauwelijks voorstellen! Hooguit marginaal.
Over Innersdijk schrijft www.kterlaan.nl:
"Innersdijk -
een van de oude Groninger gouwen, later een van de 5 districten van Hunzingo, omvatte de tegenwoordige gemeente Bedum. Volgens overlevering ingepolderd door Walfridus in de 8ste eeuw.
Grenst ten O. aan het Kardinger Maar en ten Westen aan de Ol Nij, de Olden IJ. Zie Hunzingo."
Ik ben een Vensterwijkmuts in een nabij gelegen wijk en probeer de kinderen een leuke, zinvolle en vooral gezellige vrije tijdsbesteding te geven. Ik deel je mening dat er eigenlijk niks leukers is dan gewoon lekker buiten ravotten en het avontuur opzoeken en zie kinderen in mijn wijk dat ook vol overgave doen. Heerlijk........want er gaat niets boven lekker buiten spelen en je grenzen ontdekken!
De heer Jaap Ekhart belde mij gistermiddag op. Hij bevestigde dat het grondgebied ten noorden van de Zuidwending vroeger behoorde bij de gemeente Bedum. Hij vertelt dit ook steeds bij zijn excursies in Beijum.
Deze noordelijke uitbreiding van de gemeente Groningen is waarschijnlijk tot stand gekomen bij de inlijving/opheffing van de gemeente Noorddijk; in werking getreden per 1 januari 1969. Waarbij de gemeente Bedum grondgebied heeft afgestaan aan de gemeente Groningen. Reeds in de beginjaren zestig van de vorige eeuw begon de globale planvorming voor de wijken Beijum en Lewenborg. Het gaat om de bestemmingsplannen voor Lewenborg en Beijum.
De heer Jaap Ekhart werkt met andere personen, waaronder Jaap van Leeuwen van Leander Media, aan een boek over de geschiedenis van Beijum. Betaald uit de NLA-gelden voor Beijum.
Een reactie posten