maandag 21 juni 2010

EVEN TEUTEN MET MARJO VAN DIJKEN IN DE LIDL


De afgelopen weken liep ik haar drie keer tegen het lijf. Tijdens de dodenherdenking in de stad, op het bevrijdingfeest in het Stadspark en vorige week in de Lidl in Beijum.

Ze zag er goed uit, wat wil je, er is geen werkdruk meer voor deze rasechte Groningse politica. Een jaar of zeven diende ze op haar manier als Tweede Kamerlid het landsbelang. Haar hart lag en ligt bij de gehandicapte medemens, ze beheerde de portefeuille voor de GGZ en elke week reisde ze op en neer naar haar flatje in de Hofstad. 

Ik ken haar uit goede Beijumer tijden. Marjo van Dijken, PvdA-er in hart en nieren. Hoe gaat het mienwicht? "Best jong, over twee weken ga ik mijn flat ontruimen in Den Haag en dan zit het er op." En, was je blij met de verkiezingsuitslag? "Nee, helemaal niet, het is toch wat, een op de vier mensen hebben PVV gestemd." Wat volgde was een conversatie over de landelijke politiek. Iedereen heeft een huis, een magnetron, kleurentelevisie, auto en van alles meer. Maar toch die onvrede, en dan op een populistische partij gaan stemmen. Ze kan er niet bij waarom mensen dat doen en haar ogen spraken boekdelen. Maar wat ga je in de nabije toekomst doen? Is je al een burgermeesterspost aangeboden? 

Glimlach. "Nee, maar ik heb wel contact met twee organisaties, dat kon nog wel eens wat worden. Maar weet je wat me nou ontzettend leuk zou lijken? Bijzondere ambtenaar van de burgelijke stand worden. Huwelijken inzegenen, geweldig lijkt me dat." 
Ook homohuwelijken Marjo? Schalkse blik. "Ja wat dacht je, dat ik een weigerambtenaar zou zijn? Trouwens, als bijzondere ambtenaar zou ik niet alleen de zonnige kant van het leven willen belichten, zoals bij huwelijken het geval is. Ik zou ook wel rouwspeeches willen houden op begrafenissen en crematies." 
 Toe maar weer, wat een plannen ja, maar kan ik nog een keer langs komen om je uitgebreider te interviewen? "Natuurlijk miejong, je weet waar ik woon toch?" Ze heeft veel tijd op het ogenblik, en ik beloofde binnenkort langs te komen. En verder ging ze met haar winkelkar, groenten, ham en eieren kopen. Een Tweede Kamerlid is ook maar een mens. Dat is vooral goed te zien als je er een in de Lidl tegenkomt.

2 opmerkingen:

Kees K. zei

Vreemd, ze kan wel rekenen met prijzen (gaat dus ook naar de Lidl), maar komt over de verkiezingsuitslag met een uitspraak die de pvv had willen dromen: 1 op de 4 mensen heeft pvv gestemd. Dat moet natuurlijk zijn dat van de kiesgerechtigden die zijn komen stemmen 15% op de pvv stemde, dus 1 op 6,5.

Anoniem zei

Heb in het verleden eens een beroep gedaan op onze politica nou kan je vertellen kwam van een koude kermis thuis totaal geen intresse maar ja als je zelf op het pluche zit zit wel goed toch nee die heeft bij mij afgedaan