vrijdag 18 juni 2010

HOEVEEL TOESCHOUWERS WAREN OP 'T MAF-FESTIVAL?

Regelmatig worden foto's van reeds voorbije evenementen opgestuurd. Kinderstraatfeest, Plek voor iedereen-avonden, Orchidee, Boerderijum, en meer. Deze foto kwam nog binnen van het in mei gehouden Music & Fun-festival bij buurtcentrum het Trefpunt. Daar kan mooi even een lezersvraag aan worden gekoppeld. Afgelopen vrijdag sprak ik een boze beheerder van een andere buurthuis in Beijum. Hij vroeg zich af waarom er met de toeschouwerscijfers van het laatste MAF-festival is gesjoemeld: "Er zijn ongeveer 200 toeschouwers geweest, maar het wordt in de wijkkrant gebracht dat het er 2000 zijn geweest. Dat kan nooit, op Koninginnedag kwamen ongeveer 800 mensen naar de vrijmarkt, dat waren enorm veel mensen. Kom me niet vertellen dat er op het festival 2000 zijn geweest, dat is Godsonmogelijk, met 250 houdt het absoluut op. Zo maak je je compleet ongeloofwaardig" Witheet was hij.
Behalve uit zijn mond hoorde ik hierover meer bedenkingen vanuit verschillende hoeken in de wijk.
De lezersvraag: Ik was die dag niet aanwezig en kan het niet verifiëren. Waren het er echt 2000? En zo niet, wat voor belang heeft het om te jokken over toeschouwersaantallen? Foutje? Bedrog?
Lees vooral de reactie van Dhr.Oostmeijer, organisator Fun-festival, hieronder! Anonieme reactie verwijderd.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Subsidie voor volgend jaar ! dat is volgens mij de reden

Gerda zei

De Beijumkrant behoort natuurlijk eerlijk en objectief informatie te geven. Natuurlijk is het voor subsidie, maar met deze cijfers geef je een verkeerd beeld af. Want dat houdt in dat evenementen of kleinschalige projecten bijna geen kans krijgen op subsidie, omdat in verhouding zij dan geen goedlopend evenement zouden kunnen organiseren.
Terwijl dat dan natuurlijk wel zo is.
Dus ik kan mij de woede van andere beheerders wel goed voorstellen.

Kees Huizenga zei

Dit incident geeft de verkokering van de BOB-krant op een prachtige manier aan. De voorzitter van de stichting Music And Fun (MAF) is de heer Wim Klein, tevens voorzitter van de BOB en voorzitter van de redactievergaderingen van de Beijumkrant. "Ons kent ons!" Dubbele petten, korte verbindingen en belangenverstrengeling. Met één centrale machtige schakel!

In de Beijumkrant van mei 2010 staat op pagina 4 een verkokerde kop: "Recordopkomst bij het 19e Funfestival". Dit is een PR-kop om als stichting MAF subsidie te krijgen van de gemeente Groningen (de dienst OCSW). Pure propaganda. Wie heeft deze valse kop bedacht? Deze Beijumkrant werd bezorgd bij de raadsleden en het college van B&W op het Stadhuis. Ik weet niet door wie. Laat me raden...

Verslaggever Menno Fritsma, werkzaam bij de Openbare Bibliotheek in Beijum, welke per nummer een halve pagina gratis in de Beijumkrant mag adverteren (zie pagina 12 van het mei-nummer 2010), schrijft over de verkokerde Wegwijsbus van Tiemen Wagenaar (bestuurslid van de BOB; namens de BOB lid van het NLA-wijkteam dat de Wegwijsbus financiert uit de NLA-gelden voor Beijum).
Menno Fritsma schrijft verder: "Ook was er een kraampje bezet door de Bewoners Organisatie Beijum, waar mensen van het bestuur aanwezig waren om informatie te geven en vragen te beantwoorden."
Zelfs bij het FunFestival moet de BOB in het zonnetje gezet worden! Door de eigen BOB-Waarheid (met dank aan Jochem Atema).

P.S.: Heeft u het Activiteitenoverzicht 2010 in de Beijumkrant van mei 2010, pagina 13, gezien? De redactie heeft vergeten om de data van activiteiten in Beijum te noemen. Wel de dagen en de tijden. Niet erg slim. Volgende keer a.u.b. beter! Dit is wederom geen goede PR en voorlichting.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Kan Johan niet gewoon de orgfanisatie van het funfestival bellen als hij wat wil weten? Waarom deze ophef? Heeft hij daar belangen bij?

En waarom mag weer iemand hier al meer dan een dag weer van alles over Tiemen en de bus insinueren? Een tijdje geleden betichten Karin P. hem al van diefstal. Liet Johan ook maar gewoon staan. Afspraken rond die bus zijn toch gewoon te chekken als je het echt wil weten?

En anoniempjes die iets beweren wat niet in zijn kraam past - zoals de ware rfeden achter het vertrek van Bronno Schut die als Johans held niet eens zijn schulden kan betalen - worden wel zo snel als hij het kan, door Johan verwijderd.

Het blijft op deze manier al met al weer een bijzonder gekleurde invulling van het begrip journalistiek van een journalist in eeuwige opleiding. We zullen wel zien hoelang dit berichtje mag blijven staan.

(marieke)

Ronald Oostmeijer zei

Reactie van de FUNfestival-organisatie:

Het FUNfestival wordt al jaren georganiseerd door stichting MAF, stichting Trefpunt, MJD, SKSG en Versterwijk Beijum samen en wordt al jaren door ongeveer 1500 bezoekers bezocht. Deze bezoekers zijn natuurlijk niet allemaal op hetzelfde moment op het festival aanwezig. Zoals altijd zijn ook deze keer bij de ingang programmafolders uitgedeeld aan bezoekers: tussen 13.00 u. en 16.00 u. 500 stuks. Gemiddeld wordt er 1 folder uitgereikt per 3 tot 4 bezoekers, volwassenen en kinderen meegerekend. Om 16.00 u. waren de folders op, maar ook daarna zijn er nog flink wat nieuwe bezoekers gekomen en ook voor 13.00 u. waren er al bezoekers aanwezig. De aanname van ons als organisatie dat er rond 2000 bezoekers zijn geweest is dus helemaal niet zo vreemd. Iedereen die dat in twijfel trekt nodigen we graag uit voor een gesprek en is bovendien van harte welkom om volgend jaar te helpen bij het uitreiken van de programmafolders en het bijhouden van het bezoekersaantal.


Met vriendelijke groet,

namens de FUNfestivalorganisatie,

Ronald Oostmeijer.

Anoniem zei

Dus als iemand 3 of 4x in en uit loopt wordt hij gewoon 3, 4x geteld.
Waarom druk je dan geen 1500 of 1000 folders als er al jaren zoveel mensen komen?

Chris zei

Dit riekt naar subsidie fraude! In 1997/1998 waren er misschien 2000 bezoekers per fun festival, tegenwoordig mogen ze blij zijn met maximaal 300 bezoekers.