dinsdag 1 juni 2010

ZO MAAR EEN OPGESLOTEN KONIJN


Regelmatig ben ik getuige van een ontmoeting tussen mijn konijn en een dier van een heel ander soort. Eerst even dit, ruim een half jaar geleden heb ik noodgedwongen een hekwerk boven zijn buitenverblijf moeten maken. Mijn konijn respecteerde de bovengrens eenvoudigweg niet meer en sprong steeds over de omheining zijn vrijheid tegemoet. Met alle gevolgen van dien. Bloemen opvreten, weglopen, nachtelijke zoektochten etc. Gedoe. Wat toendertijd wel mooi was voor mijn konijn was het feit dat hij regelmatig nachtelijk bezoek kreeg. Een poes of kat uit de buurt kroop ’s avonds bij hem in het nachthok en ’s ochtends zag ik kater of poes weer verdwijnen. Poezen, katers en konijnen hebben natuurlijk ook recht op privacy en een liefdesleven maar ik heb even overwogen om er een infraroodcamera of webcam neer te hangen. Wat deden ze toch in vredesnaam samen in dat hok? Gezelligheid zoeken? Lekker tegen elkaar aanliggen? Intimiteit? Iets anders?

Het konijn kan er niet meer uit en hij kan geen bezoek meer ontvangen. Tien centimeter onder de grond is gaas gelegd om pogingen tot uitgraven tegen te gaan. Wat kun je je soms schuldig voelen als mens. Sluit je je konijn op en ontzeg je hem ook nog eens zijn contacten en eventuele pleziertjes. Zijn wij mensen bruten? Ik krijg even de wildste fantasien over lid worden van de Partij voor de Dieren en het bevorderen van interdierlijke liefde en gemeenschap. Maar nee, hier is toch geen politieke oplossing voor, voordat je het weet wil de SGP of de Christen Unie een verbod op dit soort onchristelijke en op lust gebaseerde contacten. Of wil de Partij van de Vrijheid een verbod op invoer van Marokkaanse konijnen en op konijnehokken die de vorm van een moskee hebben. En misschien dat de VVD dan wil bezuinigen op het levensonderhoud van konijnen. Zou er trouwens ook sexueel misbruik bij dieren voor komen, of kunnen alleen mensen op dit gebied beesten zijn? Kunnen dieren ook gelovig zijn? Tjonge, wat weer een moeilijke vragen. Dat krijg je als je je fantasie de vrije loop laat en op hol slaat.
Nee, je moet de natuur maar haar gang laten gaan. Stel dat dieren jaloers kunnen zijn, zou dan mijn konijn jaloers zijn op de vrije eend die overal heen kan vliegen en wapperen?
Of zou de eend jaloers zijn op mijn konijn? Lekker een warm hok, elke dag eten en drinken en aandacht van het baasje. En ook nog eens andere dieren op bezoek krijgen. Kijk ook even hoe geïnteresseerd de poes of kat naar het achterwerk van mijn konijn kijkt. Wat zou hij of zij willen?

4 opmerkingen:

Gerda zei

Je moet de natuur haar gang laten gaan. En dan mag het konijn niet op pad gaan. De kat mag niet komen slapen. Dan kun je wel een heel mooi verhaal schrijven. Hij zit daar wel alleen opgesloten van alle kanten.
Als je een voorstel doet van iets minder eten en dan de poes die mag komen slapen of lekker een zondagmiddag op pad volgens mij vindt hij dat wel een aardige deal. En dat is de natuur.

Anoniem zei

Prietpraat

Alie zei

hahaha leuk toch, moet het altijd serieus? Een grappig verhaal. Als je de dierenwereld vergelijkt met politiek, dan zal de mensen politiek weer hele nieuwe wetten en regels moeten bedenken die er volgens mij nu niet zijn.
Hoe dan ook, jouw konijn heeft wel een veranda en terras aan het water. Dat heeft ook niet ieder huisdier!
Doe vooral wat je denkt dat het beste is voor je dier, waar je dier het meest bij gebaat is bedoel ik dan.
Ons konijn heeft een zogenaamd konijnenvilla met uitloopren, en door het konijn niet continue op te pakken en mee naar binnen te nemen oid, blijft het deels een wild dier. Uiteraard wel in gevangenschap geboren en getogen, maar bepaalde trekjes zijn gewoon aangeboren (zoals stampen bij 'gevaar'). Ons konijn stampt zit het konijnelazarus als we bbq-en. Daar kun je ook weer een heel verhaal omheen verzinnen. Is ze bang om er op te belanden? Of stampt ze namens haar collega dieren die wel gegrilld worden? Is ze vegetarier misschien? Of is ze gewoon bang voor het vuur en de rook (en geuren) die barbequen met zich meebrengt? (ik gok dat laatste...)

Kees K. zei

@ Alie, of wil ze mee-eten?