dinsdag 13 juni 2017

BOUWEN AAN EEN NIEUW INNERSDIJK (3)


Morgen om 13.00 uur zal wijkwethouder Mattias Gijsbertsen op het Innersdijk-terrein de eerste paal gaan slaan voor het zogenaamde Derdengebouw, het verzamelgebouw voor o.a. WIJ-Beijum en de buurtcentra Kleihorn en Heerdenhoes.

 Bij het bouwen van een groot gebouw komt van alles te pas. Materialen, gereedschap, werklieden....maar af en toe moet er ook even vergaderd worden.

Zie foto boven. Het kan ook iets anders zijn dan vergaderen, er werd gemeten, gelopen, gecommuniceerd, de koppen weer bij elkaar stoppen, etc.

Zie ook foto links. Op de voorgrond staat rechts iets wat iets weg heeft van een barbecue, en links op iets dat op waterkranen lijkt.
Op de linker en rechter foto zien we ook een gedeelte van de schaftkeet en wellicht de uitkijkpost van de opzichter. Foto's zijn gistermiddag gemaakt.

Weest erbij morgen. De eerste paal. Die zal vast geheid worden in plaats van geslagen. De kleigrond waar Beijum op ligt is niet zomaar van boven naar beneden te doorboren.

Update 12.40 uur. Onderstaand persbericht kwam vanochtend binnen:


Op woensdag 14 juni om 13.00 uur geeft wethouder Mattias Gijsbertsen samen met twee toekomstige bewoners van De Zijlen het startsein voor de bouw van het wooncomplex op het terrein van het voormalige zorgcomplex Innersdijk in Beijum. Het nieuwe wooncomplex wordt in opdracht van Christelijke Woningstichting Patrimonium gebouwd.

Onderstaand vindt u een impressie van het gebouw.

Bentismaheerd 
In het nieuwe aardbevingsbestendige gebouw van Patrimonium worden in totaal 48 wooneenheden en enkele wijkvoorzieningen gerealiseerd door PlegtVos en ITBB; 24 appartementen zullen door Patrimonium worden verhuurd aan De Zijlen voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast worden 24 seniorenwoningen door Patrimonium zelf verhuurd. 
Op de begane grond, die gehuurd wordt door de gemeente Groningen, komen het WIJ-team Beijum en de buurthuizen Heerdenhoes en Kleihorn. Op 14 juni start Patrimonium daadwerkelijk met de bouw. Het is de bedoeling dat het gebouw in het voorjaar van 2018 klaar is.
 
Duurzaamheid
Dit multifunctionele gebouw, ontworpen door Oving Architecten, wordt qua energieverbruik passief. Dit betekent dat één persoon of drie theelichtjes 10m² verwarmen. Met andere woorden: wanneer een 4-persoonshuishouden in een kamer van 40 m² zit, verwarmen zij de kamer zelf.
De schil heeft een zeer hoge isolatiewaarde, er wordt een bodemwarmtepomp toegepast en het dak ligt volledig vol met zonnepanelen. Het gebouw is op 2 cv ketels na geheel gasloos en zo ontworpen dat deze ketels in de toekomst eenvoudig kunnen worden vervangen voor een andere oplossing.
Als gevelafwerking worden minerale Ecoshapes aangebracht in een kleurrijk patroon. Vergeleken met conventionele materialen zijn deze shapes aanzienlijk minder milieubelastend.

Geen opmerkingen: