maandag 12 juni 2017

MAANDAGOCHTEND (316)

De Wegwijzer was de afgelopen jaren de weg kwijt. Het pand aan Plein Oost werd ruim tien jaar geleden feestelijk geopend om Beijumers met zorg- en hulpvragen de weg te wijzen in het oerwoud van hulp- en welzijnsinstellingen.

Het onderwerp is al eens vaker door de Beijumblogger aangesneden, hij snapt de gebouwendans in de wijk niet zo goed. De Expeditie-school aan de Wibena-rotonde heeft al ruim een jaar een anti-kraak functie, het Gezondheidscentrum staat half leeg. De buurtcentra Kleihorn en Heerdenhoes staan vanaf volgend jaar leeg, evenals Wij Beijum-Doefmat, want Derdengebouw (op ongeveer 150 meter van de Wegwijzer).

Foto's boven en links zijn afgelopen vrijdag in de Wegwijzer gemaakt. De bieb, die het ook niet gemakkelijker krijgt door de voortschrijdende digitalisering, zit al ongeveer anderhalf jaar eenzaam en alleen in de Wegwijzer. De kamertjes waar welzijnsinstellingen in hebben gezeten, STIP, Vensterwijk, wijkagenten, etc. staan leeg. Er hangt een plakkaat, zie foto boven, ik zoek ik zoek wat jij niet zoek (t)...een boek. Het pand De Wegwijzer is echt een beetje verdwaald en moet weer op de rails worden geholpen.

Afgelopen vrijdag schreef Beijumnieuws al dat de Wegwijzer een nieuwe start gaat maken, het wordt een soort van activiteitencentrum. Voor en door Beijumers. Of activiteitencentrum het Trefpunt daar nou weer zo blij mee zal zijn...Toch ook faciliterend naar Beijumers toe.

Maar laagdrempelige activiteiten in gebouwen is beter dan leegstand. Zie het succes van de Kringloopwinkel aan de Claremaheerd, op amper 100 meter van De Wegwijzer.
Zie foto rechts, gistermiddag gemaakt. Op zondag is de kringloop dicht en dus zetten we een vuilnisbakje en schilderij vast voor de ingang van de winkel neer.

Tweedehands en laagdrempeligheid doet het goed in Beijum. Niet iedereen is immers even draagkrachtig. Dan maar wat minder huur vangen woningcorporaties, gemeente Groningen.
Op 24 juni wordt een braderie (sommigen noemen het een braderij) op Plein Oost gehouden, zie nog eens hier

Een prettige week toegewenst. De langste dagen van het jaar zijn in aantocht....

1 opmerking:

Kees Huizenga zei

In De Wegwijzer kan misschien een leesclub komen. In het verlengde van de werkzaamheden van het Groninger Forum, locatie Beijum (de bieb van Beijum).

Zoals in de wijk De Wijert gebeurt. Mogelijk in samenwerking met StudieBlik van mevrouw Sabine van der Kolk.

Zie: https://www.groningerforum.nl/agenda/activiteiten/leesclub-makkelijk-lezen-de-wijert

Daarnaast kan in De Wegwijzer mogelijk een boekenclubcafé komen. Samen een boek bespreken en doorgronden, dat vooraf door iedereen gelezen is. Desnoods in meerdere sessies.

Uiteraard kan zo'n boekenclubcafé ook in Grand Café Trefpunt plaatsvinden.