maandag 19 juni 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (57)


Altijd wat om over te zeiken.

’t Weer. Het is nooit niet goed. Te heet, te koud. Te droog, te nat. Het is altijd wat. De één zeurt nog harder dan de ander. Heb jij al last van ‘zomerleed’? 

Het is typisch iets Nederlands, dat gezeik over het weer. Is het eindelijk mooi weer en tropisch warm, hebben we water nodig voor de landerijen. Is het een heftige regenperiode, is het te nat en hebben we de zon nodig om al dat water weer te laten verdampen. Als dit wel een beetje in balans is, hebben we nog genoeg te zeiken hoor. Muggen, je weet wel van die neefjes. Ze prikken je compleet lek. Als je dan moe en rozig van de zon je bed in rolt, hoor je constant dat irritante gezoem van die mormels bij je oren. Je draait en woelt en drijft van de hitte je bed nog net niet uit. Als je een ventilator bij je bed zet, krijg je last van een stijve nek is mijn ervaring. Je hoofd zit muurvast en de hittepetit moet de kast weer uit.

Wist je wel dat ’t weer eigenlijk een beleefdheidspraatje is die je opvoert tegen een willekeurig iemand waar je mee aan de praat raakt. Het kan net zo goed tegen een kennis van je zijn hoor, als je die niet veel meer te zeggen hebt. Een weerpraatje slaat altijd aan toch? ‘Warm hé vandaag?’ ‘Ja, pfff het zweet loopt mij overal over mijn lijf, zo mijn…. Ehhh…. in.’ ‘Bah, dat hoef ik niet te horen hoor…’ zeg ik dan snel en begin ergens anders over te kletsen.

Het weerbericht is ook zoiets grappigs vind ik altijd. Je kan er werkelijk alle kanten mee op. Het is maar net hoe je in het leven staat. Is je glas halfvol of halfleeg? Ik zal proberen een voorbeeldje te maken. Willekeurige dag:  Morgen hier en daar een buitje> Het is altijd hier en nooit daar, als het daar is, is het niet hier. Kans op buiige regen. Huh hoezo? Regen per bui, een bui of een bui regen of hebben we gewoon losse regendruppels. Volgens mij worden we in alle gevallen nat. Mijn moeder zegt dan altijd, je moet ook tussen de druppels door springen. Ik doe daar altijd mijn uiterste best voor en zelfs de hond wil dan niet meer naast mij lopen, iets met schaamte of zo… Nog zoiets; Het wordt een bewolkte dag, met kans op af en toe zon. Zo dek je je mooi in, want als de zon niet gaat schijnen die dag dan komt dat omdat die wolken de zon de kans niet gaven. De wind zal in de loop van de dag gaan draaien naar een ander richting. Ja hallo, hoe hard, welke kant en wanneer? Je kan er geen peil op trekken.

Ik bekijk het weer als ik in de ochtend mijn gordijnen open doe, of juist niet om de zon tegen te houden en daarmee ook de warmte. Ik gooi mijn schuifpui open en roep; ‘hello sunshiny day’ pak een kop koffie en geniet van de zon, tot ie braaf achter de bomen verdwijnt en mij in de schaduw achterlaat. Dat is het tijdstip dat de zon het heetst is op de dag. Mij hoor je niet klagen. Een mooie warme dag, daar moet je van genieten, ze zijn al zo schaars. Als het dan tropisch warm gaat worden, ja ook daar moeten we even door heen. Klaag je daar ook over als je er speciaal voor op vakantie gaat?

Hier nog een paar dooddoeners als 'een enkel straaltje zonneschijn',  ‘de zon weet soms een gaatje te vinden' en de aller grappigste is wel: 'tussen de buien door is het droog'. Verder kondigt de weerman ook graag aan dat er van alles komt: regen, onweer, hagel en harde wind, met achteloze wegwerpgebaren richting ons als kijker, zo van het zal wel meevallen.  Alleen als het dan wel komt, smijten ze net zo hard met weercodes om je oren en wijzen ze je waarschuwend aan.
De weermensen maken zich er vaak op een makkelijke, doch komische manier vanaf vind ik… Eens of niet eens?

2017©Vlindertje73 

Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

Geen opmerkingen: