donderdag 1 juni 2017

ONDERTUSSEN IN DE HUNZE (39)


De voetbalkooi, ook wel pannakooi of pannaveld geheten, is leeg. Maar het is ook nog maar woensdagmorgen, 's middags zie je er kleine balkunstenaars bezig trucjes te oefenen of met elkaar de sportieve strijd aan te binden. Van begin af aan (Koningsdag 2016 werden twee voetbalkooien in De Hunze officieel in gebruik genomen) zijn de veldjes een geliefde speelplek voor de jeugd. En daar was het de gemeente precies om te doen; de openbare ruimte als plaats om actief/sportief en dus gezond bezig te zijn en elkaar te ontmoeten.

De ene kooi bevindt zich op de Hunzebrink, het grote veld aan de Berlageweg, dat diezelfde dag z'n nieuwe naam kreeg. Toepasselijk, want een brink is van oudsher een centrale plek in het dorp waar de inwoners elkaar ontmoetten en gezamenlijke activiteiten ontplooiden. De andere kooi (foto) is op het Josse Danzveld, naast buurtcentrum Hunzeborgh. Josse Danz, die naam doet niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar op een kleine groep liet ze een diepe indruk achter. Die groep bestaat uit voetbalvrouwen, van DIVA '83. En dat is de link met de wijk. Het deel Van Starkenborgh is gebouwd op de de locatie van het vroegere sportpark Van Starkenborgh, thuishaven van GVAV. De straatnamen in Van Starkenborgh zijn allemaal locale voetbalhelden. En ook allemaal mannen...

Maar de vrouwen van DIVA voetbalden er dus ook, al kreeg het vrijwel geen aandacht van het grote publiek en de sportmedia. De klad kwam er in door een gebrek aan leden. In 1992 leek het einde nabij. Josse was ervan overtuigd dat het vrouwenvoetbal bestaansrecht had en schreef twee fictieve leden in. De club mocht aan het nieuwe seizoen beginnen. En toen dat begon waren er inmiddels ook weer net voldoende echte leden ingeschreven. 

Afgezien van deze redding bleef Josse meer dan 15 jaar als bestuurslid knokken voor het vrouwenvoetbal. Josse overleed helaas veel te jong, 22 januari 2009, aan de gevolgen van een hersentumor. Diva '83 bestaat nog steeds, is een kleine maar bloeiende club en is gehuisvest op Sportpark Kardinge.

Geen naam past beter bij deze pannakooi dan Josse Danzveld. Vanwege de locatie, vanwege de geschiedenis en vanwege het eerbetoon. Maar ook om het heden. Want het mooie is dat vrouwenvoetbal eindelijk de aandacht begint te krijgen die het verdient. En niet alleen van een kleine groep. Ga maar eens kijken bij een van de kooien, je ziet er opvallend vaak meisjes een balletje trappen of fraaie moves met de bal maken. Meisjes die misschien wel voetballen gaan verkiezen boven andere sporten. Josse kan tevreden zijn.


(Deze aflevering van Ondertussen in De Hunze is ingezonden door wijk(Hunze)bewoner Hans. Er is ook een tribune naar Josse vernoemd)

Geen opmerkingen: