maandag 5 juni 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (55)

 
Ben jij een kuddedier?
Massaal trekt Nederland er op uit tijdens een lang weekend. Men neemt een extra dagje vrij om thuis de laatste spulletjes in de auto te proppen. Daarna gaan we met z’n allen gezellig in de file aansluiten op de wegen die ons land verlaten. Ja, in Nederland blijven is natuurlijk geen optie hé. Nee, dat is te gewoontjes. Wij als kuddedieren vertrekken allemaal tegelijk naar een mooie zonnige bestemming. 
Daar aangekomen lig je lekker in je zwemkleren en kruipt het warme zand overal tussen waar je het niet wilt. Je neemt een frisse duik in de zee, kijkt eens om je heen en loopt op je gemakje terug naar je handdoekje. Onder het smeren van de zonnebrandcrème op je lijf hoor je een wel heel bekende stem. Oh nee hé, fluister je tegen je partner; ‘daar vier handdoeken verderop ligt onze overbuurman met zijn vrouw.’
Als de buren een dikke auto hebben, wil jij dat ook. Als de buren naar Italië gaan op vakantie, ga je een stapje verder en boek je een reis naar Griekenland. Dat heet elkaar de troef afsteken en heeft niets met het feit te maken dat een mens een kuddedier is. Kijk eens naar de kleding van de kinderen tegenwoordig op de scholen, iedereen loopt er zo’n beetje hetzelfde bij. Als je ook maar waagt iets anders te dragen dan wat op dát moment in de mode is, val je buiten de groep. 
Toch moet je niet vergeten dat ieder persoon uniek is en je best je eigen stijl mag volgen. Je wilt toch niet 100% doorsnee zijn? Heb je ooit de woorden ‘ik wil een kuddedier zijn’ gehoord? Nee toch? Blijf vooral lekker jezelf, want ieder mens is al uniek van zichzelf.
Bééééén jij een kuddedier? Zo heeft ook bijna héél Nederland een Facebook account, je kan natuurlijk niet achter blijven. Het schijnt dat je je dan verbonden voelt met anderen, alleen de pest is dat het één grote smoelenboek is. Dan gaan je ogen open en blijk je helemaal niet met anderen verbonden te zijn. Nee integendeel, je verdoet alleen je tijd die je toch al te kort hebt. Dat is wat ik de laatste tijd hoor. Zelf heb ik ook altijd tijd te kort hoor, daar niet van. Internet kost heel veel tijd en juist die tijd zou je beter kunnen spenderen, dat ben je vast wel met mij eens. Al zou je het natuurlijk in geen miljoenjaar toegeven…
Eigenlijk hadden we het over een lang weekend. Je weet wel zoals nu met Pinksteren en 6 week terug met Pasen. Weet je, ik begrijp sommige dingen gewoon niet. Een korte vakantie, die al begint door met z’n allen tegelijkertijd weg te willen en dus uren in een snikhete auto in de file door brengen. Op je bestemming de buren tegen te komen. Of weet je wat ook zoiets is? Ja, ik vind dat echt kuddegedrag… Gezellig met z’n allen naar de meubelboulevard op de tweede feestdag, want dan zijn alle winkels open. Wat een lol zeg, je ziet door de mensenmassa de meubels niet en je moet dan bij een favoriete bank of stoel in de rij staan om deze even uit testen. Belachelijk zeg en dat terwijl je ook in een normaal weekend naar zo’n meubelwinkel kunt gaan. Nee, de mens is dus echt een kuddedier. Het is te vergelijken met de ‘gans’ die waggelen ook allemaal achter elkaar aan.
Waarom kan een mens eigenlijk niet zelfstandig denken?
2017©Vlindertje73
Wil je meer van mij lezen dan alleen deze column? Klik hier!

1 opmerking:

Anoniem zei

Het is leuk te lezen dat de schrijfster het antwoord al geeft: vrij denken is niet makkelijk door gevoelde groepsdruk en competitie. Dus eigenlijk angst om alleen te komen staan / niet gezien te worden / de 'langste zeggen te hebben' (hoe ik dat feminien moet uitdrukken weet ik niet). Dus het kan wel, maar men wil/durft niet.

Vrij denken betekent dus dat een persoon zich ook vrij heeft gemaakt van sociale druk. Volgens mij altijd al zo geweest. Vroeger (70'er jaren) werd je als jongen in een gemiddeld klein dorp in elkaar geramd vanwege lang haar. Wat kies je dan, de kapper of jezelf. Nu achtervolgt men iemand voor een 'mening' op sociale media, waar ik gelukkig niks van weet. Wat kies je dan, huilen of doortypen. Principe blijft gelijk: boven het sociale maaiveld, kop eraf. Dat dwingt tot kuddes die met elkaar mee blaten voor cuddling.

Voorwaarde voor vrij denken is een vrije geest, heel simpel gezegd: kijk niet naar de buren maar intensiveer je oorspronkelijke innerlijke leegte door contact te maken met de eerlijke natuur (planten, dieren, het weer, etc.) zodat je meer onbevangen in de wereld kunt staan en weerbaarder wordt.

Ook zou een oude communistische gedachte een goed hulpmiddel kunnen zijn. Iedereen een uniform, gelijke auto's, dezelfde mobieltjes, merkloze producten en noem maar op. Dan ben je meer geneigd om je unieke persoon te profileren als eigenstandig denkend mens. En het zou een enorme berg grondstoffen besparen.

Trouwens, het is 'de loef afsteken', zeilterm, vergelijkbaar met 'de wind uit de zeilen nemen'.

Kees K.