zaterdag 28 oktober 2017

BEIJUM40 VANDAAG IN DAGBLAD VAN HET NOORDEN

In de dikke zaterdag-editie van Dagblad van het Noorden staat vandaag een lezenswaardig artikel van maar liefst twee volle pagina's over Beijum. Het bericht is geschreven in het kader van het aanstaande jubileum van de wijk. Zoals bekend mag worden geacht, Beijum bestaat volgend jaar 40 jaar.

Het artikel ademt louter positiviteit uit. En dat is wel eens anders geweest. Beijum is geen verdomhoekje (meer), het getto-gevoel over de Wibenaheerd zit tussen de oren, bestaat dus niet echt. En in Beijum, 13000 inwoners, zijn weinig problemen. Aldus het bericht. Vreemd, onlangs deed de politie een oproep aan Beijumers: help ons aub mee om de overlast in jullie wijk aan te pakken. Zes weken geleden...

Dat Beijumers het negatieve imago van hun bijna 40 jaar oude wijk beu zijn, is iets wat al jaren speelt.
Bij Dagblad van het Noorden is ook een omslag gaande wat betreft de berichtgeving over Beijum, het bericht van vandaag is daar een treffend voorbeeld van.
Vul voor de aardigheid de zoekterm Wibenaheerd in op DeKrantVanToen en je komt op tientallen berichten in zowel Nieuwsblad als ook Dagblad van het Noorden over drugs, overvallen, hennepplantages, en meer van dit soort ongein in genoemde heerd. Praktisch geen opbeurend bericht, terwijl er de afgelopen 40 jaar toch ook opbouwende krachten in de Wibenaheerd bezig zijn geweest.

Maar das war einmal. Beijum wordt in het vervolg positief in de krant neergezet.

Doe dat nou niet te overdreven aub, want Beijum is niet alleen maar positief en mooi, er gebeuren ook dingen die volstrekt niet door de beugel kunnen. Sociale Long Beijum, de nog jonge nieuwe wijkbeweging in Beijum, wil alleen maar 'positieve en verbindende' berichtjes over ontwikkelingen in de wijk op hun Facebook-pagina toelaten.

Dat doet geen recht aan de wijk, een uitgebalanceerde berichtgeving, goed en slecht, is beter op zijn plaats.

Beijum is een doorsnee stadswijk geworden, wordt in het artikel georakeld.

Dat slaat helemaal nergens op. Wishfull thinking.

Beijum is de meest bijzondere wijk van Groningen. Een wijk in beweging. Met veel positief ingestelde mensen. Beter geen struisvogelpolitiek bedrijven, maar ook blijven benoemen, en opschrijven, wat er niet deugt aan de 'doorsnee wijk' Beijum.

Update 01.15 uur, het knalde tegen 23.30 uur, en ook dat is Beijum (niet alleen)...

1 opmerking:

Hans zei

Als dagblad overeen wijk of plaats negatief schrijft gaat ze dat nog meer weglopende lezers kosten daarom is de toon zo pleazend.