woensdag 4 oktober 2017

BEIJUMBORG (83)


Tijdens een gloeiendheet bezoek aan Rome schreef ik afgelopen zomer over de gevolgen van warmte voor de menselijke geest. Als de temperaturen tot grote hoogten gestegen zijn, dan worden de lontjes al snel korter en is men gauw geïrriteerd. Maar geldt datzelfde ook als de blaadjes beginnen te vallen? Het schijnt dat mensen die lijden aan depressie daar extra last van hebben in de herfst: in mijn directe omgeving kan ik daar enkele voorbeelden van noemen. Maar agressie door herfstgevoelens: daar had ik nog nooit iets van gemerkt.

Totdat ik afgelopen zaterdag met mijn autootje een boodschappentour door de omgeving maakte. Tanken aan de Ulgersmaweg, een fietsaccu afleveren bij de Accudokter aan de Florakade (heerlijke man, die dokter! Altijd vriendelijk en goedgehumeurd, en technisch ook nog eens zeer vaardig) en tenslotte bij AH aan de Rijksweg de weekendboodschappen doen. Maar even werd dit rustige vroege zaterdagmorgenritueel wreed verstoord. 

Op de verbindingsweg tussen de oostelijke ringweg en de Ulgersmaweg, bij Vison Keukens, zat er ineens een ‘foute’ Mercedes zo ongeveer bovenop mijn bumper, terwijl ik netjes 52 km/u reed. Ik maakte met mijn vrije hand een gebaar in de binnenspiegel, zo van: “man, kan het even wat minder? Wat moet je nou zo dicht achter me?” maar dat deed de ‘automobilist’ (eerder ‘autoterrorist’) in grote woede ontsteken. Voor de zekerheid drukte ik op mijn knopje voor het vergrendelen van de deuren, en raakte even subtiel mijn rempedaal aan. Dat laatste was de lont in het kruitvat: hij schold nu volop, haast met het schuim op zijn lippen, en probeerde me op alle mogelijke manieren in te halen. Een vluchtheuvel zat in de weg, maar even plotseling als hij gekomen was, was hij ook weer verdwenen. Met een woeste beweging aan het stuur en de voet vol op het gaspedaal schoot hij onder het viaduct door, de Pop Dijkemaweg op. Ik hoopte maar dat daar niet toevallig een fietser nietsvermoedend zou peddelen, of een kind op straat zou spelen. Hoe dan ook: ik was deze terrorist kwijt.

 Nog helemaal beduusd van zoveel agressie sloeg ik linksaf, de Ulgersmaweg op. Wat bezielt mensen toch......zou hij onder invloed van drank of drugs zijn geweest? Ruzie met zijn vrouw of met zijn schoonmoeder hebben gehad? Net zijn ontslagbrief hebben ontvangen? Kortom: het blijft gissen, maar wat een hoop narigheid moet zo’n type meemaken om dit gedrag te vertonen! Ik wens hem vanaf hier veel sterkte met alles.

Han Borg

Geen opmerkingen: