maandag 30 oktober 2017

COLUMN UIT LEWENBORG (70)


Halloween.
Is iedereen een beetje bij gekomen? Het was afgelopen weekend ‘Halloween’ Je weet wel dat uit Amerika overgewaaid feestje, waarbij je er zo eng mogelijk uit moet zien. Een ander een doodschrik aanjagen met je zogenaamde opengereten gezicht, waarbij liters bloed uit je vandaan lijkt te stromen.
Persoonlijk vind ik het maar niets, zulke feestjes. Ik ben dan ook nergens geweest, afgelopen weekend. Je weet immers nooit wie of er achter zo’n eng gezicht zit. Ik moet er eerlijkheidshalve wel bij zeggen, dat ik een kennis heb die écht keigoed is, om dat soort gezichten te maken. Mijn petje af. Een paar jaar geleden heb ik eens toegekeken hoe of hij dat doet. Dan weet je wel welk persoon er om getoverd gaat worden. Hoe verder hij kwam met het maken van bloederige toestanden, hoe groener ik weg trok. Einde toekijken, doe mij maar een pisang ambon. Groener dan ik en ik heb er minder braakneigingen van. Nippend aan dat drankje, herinnerde ik mij weer waarom ik als kind al zo’n pesthekel had aan die spookhuizen op de kermis of nog erger, die in een pretpark. Doodeng was dat.
Vroeger, toen was het heel anders. Wij gingen op 11 november bij de deuren langs, met onze zelfgemaakte lampions. Dat waren nog eens tijden. Trots op onze lampion, zongen we bij de deuren onze kelen schor. Tassen vol lekkers, zowel fruit als snoep, namen we mee naar huis. Tegenwoordig wordt er nog wel aan Sint Maarten gedaan, alleen zo uitbundig als vroeger vind ik het niet meer. Het moet steeds gekker en spannender. Op de tv, zie je al ‘gekke’ dingen genoeg hoor. Sint Maarten is een heus Nederlands feest. Het zou zo jammer zijn als het verder en verder vervaagd. De Nederlandse feesten moeten blijven, is dus mijn motto. Net als sinterklaas, met zijn zwarte pieten. Dat gezeur over zwarte pieten, moet ook eens afgelopen zijn. En als we dan toch al die richting op gaan, pak ik de kerst er ook nog even bij. Kaartjes en kerstspullen zijn nu al meer dan een maand volop in de winkels te verkrijgen. Toch raar? Er is geen lampion te vinden tussen al die pompoenen, pepernoten en kerstballen.
Laten we ons nu echt een Amerikaans feest door de strot duwen? Een feest wat oorspronkelijk nog niet eens Amerikaans is ook. Nee, het komt uit Ierland en de Britse eilanden. Misschien hebben de Amerikaanse stormen wat te hard gewaaid de laatste jaren en zitten wij er nu hier mee opgescheept.
2017©Vlindertje73

Wil je op de hoogte blijven van mijn boek? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de achterflaptekst automatisch toegestuurd.

1 opmerking:

Ria zei

Als lampions zelfgemaakt moeten zijn, waarom moeten ze dan ook nog in de winkels liggen? Lampionstokjes, met zo'n lichtje eraan (jij wilt vast liever ook een kaarsje, maar dit is veiliger en handiger) liggen overal, net als de zakken met taaitaaitjes, dus het valt wel mee met het vervagen van ons eigen Sint Maarten.
Uitgeholde pompoenen bij de deur, kaarsjes, en blij zingende kinderen. Nog 1,5 week en dan is het er gewoon weer, een beetje aangevuld met halloween dus, op sommige plekken (de pompoenen)