woensdag 18 oktober 2017

GESLAAGDE DIGISTERKE CURSISTEN IN GRONINGER FORUM BEIJUM


"Ik heb in 1989 mijn organen ter beschikking gesteld voor het geval ik kom te overlijden. Via de computercursus die ik via het Groninger Forum heb gedaan, heb ik ontdekt dat mijn gegevens hieromtrent op het internet staan. Dit heb ik nooit geweten. Ik heb onlangs via de computer nog twee vragen beantwoord die hiermee te maken hebben, vragen die bijna dertig jaar onbeantwoord zijn blijven hangen."

Aldus een dame op leeftijd gisteravond in de bibliotheek (Groninger Forum) op Plein Oost. De mevrouw vertelde het voorval stomverbaasd. Door de inwijding op de digitale Snelweg is er blijkbaar écht een wereld voor haar open gegaan.

En niet alleen voor haar, op bovenstaande foto zien we rechts zes senioren-cursisten die mee hebben gedaan aan Digisterker, een door Groninger Forum verzorgde cursus met als doel senioren vertrouwd te maken met de computer en het internet. Zie nog eens deze aankondiging

Meer en meer verloopt de communicatie met de overheid via het internet. Overal moet je tegenwoordig formulieren voor invullen. Vind je het lastig, maar wil je het wel graag zelf doen, dan is er de gratis cursus Digisterker. Je leert in deze cursus stap voor stap hoe je handig en veilig informatie kunt vinden en hoe je digitaal iets bij de overheid regelt. Hoe vraag je een DigiD aan en hoe gebruik je die? De websites van bijvoorbeeld de gemeente, het UWV en de Belastingdienst komen aan de orde. Ook krijg je te zien wat de overheid al over je weet, zoals bijvoorbeeld de opbouw van de AOW.

Wijkwethouder Mattias Gijsbertsen kwam tegen 19.00 uur binnen en sprak met de cursisten. Hij gaf ze een wijze les mee, temeer ook omdat sommige van de nieuwe nog enigszins onzekere internetgebruikers aangaven gevaren te zien: "Blijf de baas over de computer, jullie zijn de baas en niet de computer." We zien hem links naast de cursisten zitten (nog steeds bovenstaande foto), met nog weer naast hem de nieue directeur van het Groninger Forum, Hans Poll.

Op de linker afbeelding zien we genoemde heren rechts in beeld, achteraan staan twee cursusleiders. 

Foto linksmidden, Mattias Gijsbertsen signeert de certificaten voor de cursisten.
Foto's rechts- en linksonder, die werden dankbaar in ontvangst genomen.

Foto rechtsboven, foto's zijn groter te klikken, hier zijn de eerste stappen op het internet gezet, zie de computers. Op de achtergrond staat in het midden tussen enerzijds de directeur en de wijkwethouder, en anderzijds de cursusleiders, projectleider Daphne de Bruin. "In 2018 gaan we in verschillende wijken wederom een reeks cursussen aanbieden."

De cursisten verlieten het pand met elk een dikke bos bloemen en hun certificaat.
Het blijkt maar eens te meer, je bent nooit te oud om te leren.

Geen opmerkingen: