donderdag 12 oktober 2017

BEIJUMNIEUWS BESTAAT TIEN JAAR


Op 12 oktober 2007 ging Beijumnieuws tegen het middaguur de lucht in. Vandaag omstreeks 12.30 uur bestaat de wijkblog die een vaste plek in het medialandschap van Beijum heeft verworven tien jaar.

De reden voor oprichting van Beijumnieuws is het afgelopen decennium regelmatig besproken. Machtsmisbruik door ego-beluste lieden zorgden ervoor dat twee getalenteerde redacties van wat ooit de Beijumkrant was binnen vier jaar opstapten en een eigen nieuwssite begonnen. Zeven jaar geleden begon Lijn6.com

In de jaren die volgden wakkerde de 'wijkoorlog' regelmatig aan en bereikte ook de stadse pers. In 2010 bereikte het wijkconflict zijn hoogtepunt, dieptepunt zoals de lezer wil. De aanstichter van de wijk-ellende kwam er slecht vanaf in een groot artikel in Dagblad van het Noorden. De Ombudsman kwam er aan te pas, er werden lijmpogingen ondernomen, er werd met modder gegooid en er kwam een duur onderzoek (weggegooid geld).
Beijumnieuws en Lijn6 floreerden. En de wijkclub had het nakijken. Zie nog eens dit meelijwekkende bericht over een gebrek aan erkenning, met verwijzende links.


Drie jaar geleden stopte, en dat was te verwachten, de Beijumkrant, en de bewonersclub groef bijkans het eigen graf.

Sinds twee jaar is het weer rustig in Beijum. Wijkkrant De Beijumer zag het levenslicht. En, het moet gezegd, de huidige bestuursleden van de wijkclub gedragen zich i.t.t. hun ruziemakende voorgangers relatief respectabel en dienend (en zoeken de verbinding).

Tien jaar Beijumnieuws zit erop.  Ruim 99 % der berichten ging gelukkig niet over bovenbenoemde wijk-gesteggel maar over van alles een nog wat dat betrekking heeft op Beijum, Kardinge of de Korrewegbrug.

Het blijft een genot om de grootste wijk van Groningen in woord en beeld voor het digitale voetlicht te brengen. Verslavend zelfs. Spraakmakend en tot landelijk nieuws verworden was het bericht in 2014 dat Sinterklaas niet naar Beijum zou komen i.v.m. de Pietendiscussie. Drie maanden geleden ging het bericht viraal dat een man in een minirok zich opsloot in een hondenbench. En het vorig jaar gepubliceerde bericht over de trotse neger die afgeeft op Sylvana Simons en discriminatie bereikte tot nu toe tegen de 35.000 views.

Zonder inbreng van lezers was tien jaar volbrengen niet gelukt. Met dank aan de columnisten en lezers die regelmatig kopij en foto's opstuurden. En natuurlijk ook dank aan de sponsoren en adverteerders.

Het is de meeste lezers reeds opgevallen dat er veel minder door lezers wordt gereageerd, maar daarentegen komen meer reacties dan vroeger binnen maar dan via Facebook-Beijumnieuws. Hierop worden berichten aangekeild, zoals dat ook vaak via Twitter gebeurt.
In de tien jaar hebben twee mensen een (tijdelijke) reactie-ban gekregen omdat ze zich niet aan de Nettiquette hielden en zich niet als een gast gedroegen maar e.e.a. al te drammerig naar hun hand probeerden te zetten.

Op de rechter afbeelding zien  we hoe de lay-out van Beijumnieuws er nu nog uit ziet, binnenkort krijgt de wijkblog een fris nieuw kleurtje.

De teller Onestat wordt binnenkort verwijderd omdat de cijfers niet meer kloppen, een ICT-er vertrouwde de blogger toe dat bezoekers die cooky's weigeren niet meer meegeteld worden.
Speciale waardering en dank gaat richting het Café Biljart Beijum die al negen jaar adverteerd en voor Autobedrijf Visser, zie logo links.

Veel plezier verder met het volgen van alle wel en wee, groot nieuws, klein nieuws, uit de bijzonderste wijk van de stad Groningen.

6 opmerkingen:

Remko zei

gefeliciteerd! Mooie mijlpaal.

Ard zei

Proficiat !
Knappe prestatie , werken en Beijumnieuws in de "lucht" houden .

Anoniem zei

Wat een doorzettingsvermogen. Ga zo door ik lees elke dag!

Truus zei

Al woon ik niet meer in het mooie beijum toch lees ik elke dag je beijumblog. Gewoon op naar de volgende 10 jaar.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Klaas zei

Beste blogger/wijkgenoot,
Gefeliciteerd met het jubileum! Lees dagelijks met veel interesse en plezier je blogs.