maandag 30 oktober 2017

MAANDAGOCHTEND (329)


De herfstvakantie is weer voorbij en de kinderen gaan weer naar school. Prettig, het is 's ochtends een uur langer licht in verband met het ingaan van de wintertijd.
Opletten in het verkeer. Kijk op de borden, let op stoplichten (voor als je de stad in moet, in Beijum is niet één stoplicht te vinden) en andere weggebruikers.

Wat grappig. En sociaal. Vogels in 'het verkeer' te Beijum worden ook attent gemaakt op gevaren.

Zie foto boven, we zien een soort van schaftkeet of opberghok in de Froukemaheerd. In genoemde heerd worden woningen gerenoveerd, zie nog eens dit bericht
Wat lief, bouwbedrijf die dit uitvoert, dat jullie een vogel op de keet hebben geschilderd zodat er niet zo gemakkelijk een vogel tegen aan vliegt en geplet neervalt.

Of zal de afbeelding een ander doel dienen? Het is bekend dat vogels 'denken' dat ze door ramen kunnen vliegen. Om ze daarop attent te maken worden vaak afbeeldingen van vogels op het glaswerk geplakt, op de een of andere manier 'denken' vogels dan dat ze daar beter bij uit de buurt kunnen blijven. Op Schiermonnikoog zie je afbeeldingen van vogels bij strandpaviljoenen, op glazen wanden die de wind op het terras tegen moeten houden.

Maar zal een vliegende vogel het echt in zijn kop halen om tegen een werk-schaftkeet aan te vliegen?

Zie foto links, de ingang van de Wiershoeck. Nee vogels, hier niet naar binnen gaan. Zal het een sociale actie voor het welzijn van de vogels zijn? Of is glas gewoon erg duur en dekt de glasverzekering een stuk gevlogen ruit niet?

Foto rechts dan, we zien een hoekhuis aan wijkring Amkemaheerd. Zullen die vogels ter decoratie aan de muur zijn gespijkerd?

Trouwens, hoezo de afbeelding van een vogel tegen een raam plakken om vogels tegen te houden? Trekken vogels elkaar juist niet aan? Lees hier een mogelijke verklaring.

Foto beneden, Wibenaheerd. Een vogel zal het niet zo snel in zijn kop halen om tegen het raam van een auto aan te vliegen. Vooral niet als er een poes voorligt, ook al ligt die diep te slapen.

Geen opmerkingen: