vrijdag 13 oktober 2017

DOOR ESSENTAKSTERFTE NOODKAP IN KARDINGE (+vervanging; laanbomen)


Natuurmonumenten, fotograaf: Martin van Lokven.
Natuurmonumenten gaat vanaf half oktober van start met de noodkap van de laanbomen aan het Meedenpad in het Groninger Kardinge. De in totaal 135 essen zijn door de gevreesde essentaksterfte aangetast. Om de veiligheid van fietsers en wandelaars te kunnen blijven waarborgen is het noodzakelijk de essen te vervangen door nieuwe laanbomen.

Essentaksterfte
Coördinator natuurbeheer Reiner Hartog van Natuurmonumenten is niet blij met dit relatief nieuwe verschijnsel in Nederland. ‘In de zomer van 2010 werd het voor het eerst in Nederland aangetroffen. Ook in Kardinge werd deze schimmelziekte, want dat is het, al in 2011 geconstateerd. De takken van essen sterven af door een schimmel. Uiteindelijk gaat de hele boom dood. Midden in het Kardinger bos levert dat niet direct onveilige situaties op. Hier pal naast een veel gebruikt fiets- en wandelpad van het centrum van de stad Groningen naar Beijum wel’.

Veiligheid voorop!
Daarom, zo vervolgt Hartog, is het noodzakelijk om in het belang van de veiligheid voor de weggebruikers de bomen te verwijderen. Een deel van de bomen oogt nog goed, maar dat is bedrieglijk aldus Hartog. Experts, waaronder Osaka boomadvies, hebben onafhankelijke inventarisaties uitgevoerd en geconstateerd dat het een kwestie van tijd is totdat ook deze bomen verder verzwakken. De aantasting door de essentaksterfte maakt dat de bomen ook bevattelijker zijn voor andere schimmels zoals de honingzwam. Deze schimmel vreet de boom als het ware van binnen uit op. Een goed ogende boom kan dan plots toch omvallen. Dat levert gevaarlijke situaties op voor passanten en daar willen we niet op wachten zo besluit Hartog.

Nieuwe aanplant
Na de kap gaat Natuurmonumenten de laan opnieuw inplanten. Deze keer met zomereik, linde en waarschijnlijk zoete kers. Deze soorten zijn uiteraard niet bevattelijk voor de essentaksterfte. Natuurmonumenten is zich er terdege van bewust dat een mooie verbindingslaan hiermee tijdelijk een ander aanzicht krijgt, maar kiest voor veiligheid van de gebruikers van het Meedenpad.  

Opgestuurd door: 
Renée Nitters,
Boswachter Communicatie en Beleven
Beheereenheid Groningen en Noord Drenthe

JF; Foto's links en rechtsonder: Beijumnieuws.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Beijum wordt weer een stukje minder groen. Na de kap vam kastanjes in Kardinge en langs Heerdenpad nu grote essen Meecenpad aan de beurt. Vorig jaar lange rijen grote populieren langs de Zuidwending midden in de wijk omver gezaagd. en in het Beijumbos grote stukken met dode bomen waar al jaren geen herplant plaats vindt. En dan lijken ook de Italiaanse populieren op dijk die het fietspad tussen Noorddijkerweg en Kardingerplas structuur geven hun leven ook niet zeker. Stormgevaar. Alles omwille van de veiligheid, aldus Gemeente en Natuurmonumenten. Het lijkt Hennis van Defensie wel - alsof je je daar veilig bij voelt.

Han zei

Anoniem heeft gelijk: Beijum wordt (even iets) minder groen. Maar ik hoop ook dat Anoniem zich realiseert hoe gevaarlijk zieke bomen kunnen zijn: dat doe ik wél, sinds augustus 2011, toen een goede vriend van me zijn partner verloor door een tak, die tijdens een zware windvlaag uit een (naar later bleek) zieke kastanjeboom scheurde......zonder kap van zieke bomen voel ik me inderdaad minder veilig. Heeft Anoniem gezien dat er inmiddels ook al minstens drie platanen gekapt zijn langs de wijkring? Sinds de eerste herfststorm van dit jaar realiseer ik me dat ook dit gevaarlijke bomen zijn: de ravage na die storm op de wijkring was opmerkelijk groot.....en we mogen blij zijn dat er geen gewonden zijn gevallen, of erger.