zondag 24 januari 2021

GRONINGER KLOKKENLUIDERSGILDE LUIDT MARTINI-AVONDKLOK (20.30)

 Die avondklok: het doet me sterk denken aan de autoloze zondagen van destijds, eind 1973/begin
1974. Tien zondagen lang werd het rijden in je auto door de regering verboden, in verband met een tekort aan brandstof vanwege de Nederlandse stellingname in het Israëlisch-Arabische conflict (de zogenaamde ‘oliecrisis’
). 

We gingen daar behoorlijk creatief mee om: ineens verschenen er paardenkoetsen op de weg, er werd gerolschaatst op straat waar normaal de auto’s reden. Veel gezeur en gezever over de ‘draconische’ beperkingen? Ik kan me dat eigenlijk niet herinneren. En niemand maakte een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. 

Ook nu moeten we creatief zijn: er worden ‘wandelhonden’ ofwel ‘avondklokhonden’ verhuurd, allerlei beroepen blijken ineens essentieel te zijn en de beoefenaren daarvan vragen om schriftelijke verklaringen die bewijzen dat ze ‘met recht en reden’ op straat zijn na 21u. 

Het Groninger Klokkenluidersgilde vroeg toestemming om een heel oud gebruik van stal te halen, en kreeg die van de hoogste autoriteiten in deze stad. We (ikzelf ben al decennia lang lid van dat gilde) mogen de Ruimstraatklok luiden: een klok die al sinds 1425 aangeeft dat de straten ‘geruimd’ moeten worden, dat wil zeggen: “iedereen naar huis, kroegen dicht, stadspoorten dicht!” We luiden die klok vanaf de Martinitoren zolang de avondklok geldt, dagelijks van 20.30-20.40u. 

 

Zaterdag 23 januari 2020 klonk voor het eerst sinds lang deze klok. Wij van het Klokkenluidersgilde vinden deze avondklok-maatregel ook niet leuk, net zomin als de meeste Nederlanders, maar we maken van de nood een deugd. Hoor hoe die klok klinkt. Zie ideo.


Han Borg


(Foto uit Fakkeloptocht-bericht)

Geen opmerkingen: