maandag 11 januari 2021

LEEGLOOP BOERDERIJUM GAAT DOOR (Dagbesteding De Zijlen verdwijnt)


Het is hard om te zeggen, maar het gerechtvaardigd om dat wel te doen. De in 2009 feestelijk geopende Boerderijum midden in het Groene Hart van Beijum is in de 11 jaren van bestaan van dromen en idyllische voorstellingen, theenschenkerij, Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu, naar een totale flop gegaan.

De komende zomer gaat in navolging van het anderhalf jaar geleden opgedoekte Natuurmuseum ook de dagbesteding voor mensen van De Zijlen eruit vertrekken.

Zie de crew van de theeschenkerij op de rechter archief-foto.

De Zijlen is een gerespecteerde organisatie in Beijum. Sinds jaar en dag behoren clientèle tot de bediening in de Boerderijum. En zijn ze op meerdere terreinen actief.

In de zomer van 2017 werd bekend dat het Bezoekerscentrum voor Natuur en Milieu zou gaan verhuizen naar het Stadspark, in Beijum was die niet meer rendabel...lees hier 

In juni 2018 was er de laatste open dag

Het begon allemaal zo mooi en verwachtingsvol.

 Zie nog eens de video van de opening in april 2009, deel 1en deel 2

Twintig jaar geleden brandde de oude Boerderij tijdens de nieuwjaarsnacht af. Daarna streed het Herbouwcomité voor herbouw.

De Boerderijum floreerde alleen maar tijdens themadagen
Een senioren-avond... Een Halloween-party

Voorlezen door Max van den Berg

Mooie zonnige dagen
Tien jaar geleden vroeg de blogger zich hardop af of de Boerderijum wellicht aan het floppen was, zie nog eens dit bericht
Naar aanleiding van dat blogbericht schreef ook DvhN er over

Foto links, hoe romantisch, in 2012 werd kunstwerk Spelende Meisjes gepresenteerd.

Wat overblijft na de komende zomer....er gebeuren wellicht nog mooie dingen in Kindercentrum Mallemolen.
Zie ook de video

Ooit  werden er 7500 handtekeningen voor herbouw van het afgebrande gebouw opgehaald, het resulteerde in miljoenenproject Boerderijum. De wijk heeft dit dure project nooit in het hart gesloten. Hoezo een handtekening zetten voor herbouw om er vervolgens nooit heen te gaan?

Deze blogger heeft het komende vertrek van De Zijlen uit de Boerderijum uit meerdere betrouwbare bronnen vernomen. Het kan zijn dat corona heeft meegespeeld, maar zonder dat, de goedwillende mensen van genoemde stichting hadden vaak weinig te doen in de theeschenkerij. Want Beijumers kwamen er afgezien van thmadagen amper of niet.

Wellicht komt er nog een vervolg met toelichting op dit bericht.

Video beneden, een muzikale middag bij de Boerderijum....2015.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Thee drinken kun je thuis ook doen dus wat zouden mensen hier te zoeken hebben? Ik wist niet eens dat er wat publiekelijk toegankelijks zat. Ik liep of fietste er geregeld langs maar het ziet er uit als privé eigendom.

Anoniem zei

Anoniem van 11-01-2021 15.09 uur.

Gezellig mens bent u, want u drinkt nooit een kopje koffie of thee buiten de deur?
Als u geregeld langs de Boerderijum hebt gelopen of gefietst en niet wetende wat het is of dat het daar is dan kijkt u waarschijnlijk alleen naar de grond.
Al jaren hangen er 3 of 4 vlaggen waarop staat wat er allemaal in de Boerderijum zit/zat. U had ook even kunnen opzoeken op internet wat daar is. Dat noemt men ook wel "interesse tonen" .