zondag 31 januari 2021

NEE JONGENS, HET IJS HOUDT HET (NOG) NIET


 
Het was vandaag het mooiste winterweer dat je je kan bedenken, alleen een gezellig en ouderwets pak sneeuw ontbrak er aan. Blauwe lucht, zonnetje.

Nee, geen uitgebreid weerpraatje, wel apart dat in het nieuws moest worden opgemerkt dat de afgelopen nacht de koudste sinds twee jaar was.
 Het geeft een beetje de slapte der tegenwoordige winters aan. En de behoefte aan nieuwshypejes.

Een genot om in de wijk rond te fietsen, vriesweer is wellicht de zuiverste en gezondste lucht die je kan inademen.

Foto boven, halverwege de middag, ja, een beetje jongere probeert probeert ijs uit. 
Maar jongens, even een wijze raad van deze senior die echte winters heeft meegemaakt: het is nooit verstandig om over een nacht ijs te gaan.

Foto links, kapot gelopen bomijs? Wat dat nou weer is jongelui? In het Gronings wordt het ook wel bonkijs genoemd. En, nou ja zeg, in het algemeen ook wel pijpijs. Er zit dus lucht tussen het ijs en het water. Niet op gaan staan dus, je zakt er doorheen. Het heet bomijs omdat het een dof, hol geluid maakt. Bomijs kent in veel,dialecten synoniemen: kuipijs in Vlaanderen, dobijs in Drenthe, bonkijs in Groningen en in het algemeen ook wel bolijs of pijpijs genoemd. Lezen we hier

Afbeelding rechts, wat heeft dat ding wat tegen een container voor Winkelcentrum Beijum, aanstaat te maken met deze zonnige winterdag en met de meest zuivere lucht (zuurstof) dat er bestaat?

Wel, iemand had een luchtverfrisser, en die had waarschijnlijk afgedaan. Of die was op een dag als vandaag niet meer nodig....

(Deze blogger keek even goed, het was een apparaat dat verse lucht produceert...)

Geen opmerkingen: