dinsdag 16 februari 2010

FRANS EGBERINK IS 75 JAAR


Niet iedereen zal hem kennen, maar als je ook maar iets te maken hebt met schoonmaakacties in de wijk, Groene Long-perikelen of andere zaken die met de openbare ruimte in de wijk te maken hebben, dan kun je niet om hem heen. En dan ken je hem ook geheid ergens van. Frans Egberink. Vandaag werd hij 75 jaar, en dat moest gevierd worden.
I

n het geheim werd een verrassing voorbereid, zie de video. Nooit wilde hij op de video, en een foto van hem maken terwijl hij in de wijk actief ging ook altijd heel moeilijk:"Nee, ik hoef niet in de belangstelling, het gaat niet om mij."
Vandaag nam ik mijn kans waar, het gaat niet om mij maar om hém. Samen met Theo Smit is hij al sinds jaar en dag het opbouwduo van Beijum. Opbouwcorriefeeën zijn het ook, zo las ik op de site van de Huismeesters. Wat bezielt Frans Egberink om al zijn vrije tijd in het schoonmaken, opruimen en onderhouden van de wijk te steken? Theo Smit:"Hij kan gewoon niet tegen rommel."
Zijn vrouw, zie de video:" Hij is steeds druk bezig in de wijk zodat hij niks in de huishouding hoeft te doen." De humor straalt van haar woorden af terwijl ze dit zegt.

Irma Zijlstra van ROEZ was o.a. aanwezig , evenals Joyce van de Waal van Stichting Stiel en Tiemen Wagenaar kwam met de Wegwijsbus aanrijden. Ik heb van de gelegenheid even gebruik gemaakt om vier foto's van Frans Egberink achter de video te plakken. Die zijn vorig jaar gemaakt toen hij een keer met Theo Smit liep te schouwen door Beijum. Opzoek naar rotzooi en andere oneffenheden. Ook die wilde hij niet gepubliceerd hebben. Bij deze dan toch wel, je wordt 75 jaar of je wordt het niet. Blauwalg in het Zilvermeer. Onveiligheid in het Kardingegebied. Lentekriebels. Bloembollen poten. Het Groene Hart schoonmaken. Ageren tegen in zijn ogen negatieve berichtgeving over Beijum in het Dagblad. Frans Egberink ten voete uit. Hij woont met plezier en liefde in de wijk en zijn woonomgeving, zeg maar heel Beijum, moet schoon, heel en veilig zijn. Zo niet, dan zal hij zich daar voor inzetten. Vandaag stond hij in het zonnetje. Er was geen ontkomen aan: het ging dit keer over hem. Over opbouwcorrifee Frans Egberink. Beijum is hem dank verschuldigd voor zijn niet aflatende dadendrang om de wijk (nog) leefbaarder te maken.
(de video geeft tot nu toe bij het uploaden steeds een foutmelding, u kunt hem hier zsm bekijken) update: zie de You Tube-video 4 artikels hierboven.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Gefeliciteerd, Frans, en bedankt voor je inzet voor de wijk!

Anoniem zei

Hiep hiep voor Frans!