donderdag 11 februari 2010

VERVOLG: SASKIA NIEBOER'S KANS OP £30.000 BOETE

Vandaag of morgen plaats ik hier een video-interview met kruidenvrouw Saskia Nieboer. Twee weken geleden deed een artikel op Beijumnieuws veel stof opwaaien, de hele noordelijke media rukte uit en ook landelijk(Spits) werd er aandacht aan besteed. Op straffe van een boete van 30.000 euro moet Saskia Nieboer de etiketten van haar smeersels en middeltjes van andere teksten voorzien. Vijfduizend jaar onderzoek naar de geneeskracht van kruiden ten spijt, ze mag niet beweren dat valeriaan rustgevend is, goudsbloemzalf een schrale huid verzorgd en de jeuk verhelpt, en dat paardebloemdruppels goed zijn voor de lever. Normaal gesproken zou ik m'n schouders ophalen over zo'n domme en onbenullige actie van de Keuringsdienst van Waren. Maar de mensen die Saskia Nieboer kennen weten hoe integer ze is, en hoe goed en oprecht haar bedoelingen zijn. Dat is eigenlijk al genoeg om te denken: blijf met je poten van ons kruidenvrouwtje af. Dat gedreig met een boete van 30.000 en eventueel 400.000 euro, zoiets tart je (mijn) rechtvaardigheidsgevoel. druppel om positief actie te voeren voor Sakia Nieboer is de mateloze hypocrisie die aan de actie van de Keuringsdienst van Waren ten grondslag ligt. Hoezo mag ze niet beweren dat haar druppels en smeersels geneeskrachtig zijn?
Lezers die me beter kennen weten dat ik in de psychiatrische branche werk. Pillen tegen psychoses, angst en spanning worden hier geneesmiddelen genoemd. Vooropgezet, ik ben blij voor de lijdende patiënten binnen de psychiatrie dat deze pillen bestaan. Het verzacht hun lijden, het geeft ze een mate van stabiliteit en ook een mate van ontspanning. Maar ga niet zeggen dat Valium( een spierontspanner die angst en spanning tijdelijk wegneemt), Clozapine en Risperdal (twee antipsychotica die de waanzinnige angst en stemmen in het hoofd dempen) of Temazepam(een slaapmiddel dat de stress en spanning tijdelijk uitschakeld), ga nou niet zeggen dat dit geneesmiddelen zijn. Ze genezen namelijk helemaal niks. Ze onderdrukken angst en spanning en zijn- zeer prettig- symptoombestrijdend. Wat staat er op de etiketten? Dit geneesmiddel kan de rijvaardigheid beïnvloeden. Of, hou dit geneesmiddel uit de buurt van kinderen.
Daar wringt hem bij mij de schoen. Er staan pure leugens op de etiketten van de farmaceutische industrie, het zijn namelijk geen geneesmiddelen. Onverdragelijk dat een gerespecteerde en integere kruidenvrouw uit Beijum haar etiketten moet aanpassen aan een hypocriet en leugenachtig systeem waar miljoenen euro's in rond gaan.
Saskia Nieboer heeft al wat concept etiketteksten naar de controleur opgestuurd. Die zijn nog niet goed bevonden. Hartverwarmens vind ze de ondersteuning die ze van veel mensen heeft gekregen. Ook stroomden er tips binnen: Ga je middelen Geneptkrachtig noemen. Of geef mensen zélf een etiket mee naar huis. Vandaag of morgen: Saskia Nieboer op de video.

9 opmerkingen:

Anoniem zei

De maffia zit overal.

Anoniem zei

30.000 euro... Daar zou ik als kruidendokter zó onrustig van worden dat zelfs mijn eigen valeriaan niet meer helpt. Daarom een goeie tip:

Beste Saskia Nieboer, kies eieren voor je geld, krab die etiketjes er gewoon af. Je kunt het je klanten gewoon uitleggen zonder dat het gedrukt hoeft te staan. je moet het zo aanpakken dat de Keurinsdienst van Waren er niks tegen kan doen. Succes!

(René)

Anoniem zei

Nog wat. In de kop staat 30.000 pond, in het bericht 30.000 euro. Wat is waar?

(nogmaals René)

Anoniem zei

Een onsje meer of minder doet er niet toe

Kees Huizenga zei

Een voorstel ter attentie van Saskia Nieboer:

je kunt op last van de Vwa die etiketjes op de flesjes en verpakkingen (onder protest en met tegenzin) gaan verwijderen, maar je kunt wel mooie teksten gaan uitprinten over die kruiden, smeersels, medicijnen, dranken, etc. Wellicht met bronvermelding.

Die begeleidende tekst op papier valt mijns inziens onder de vrijheid van meningsuiting. Wat vind je van dit voorstel, Saskia? Wat vinden anderen hiervan?

Anoniem zei

@kees: je moet aantonen dat een middel werkt. Dat heeft meer met feiten dan met meningen te maken.

(René)

Kees.K zei

Ja Johan, ik ben het met je eens dat de farmaceutische middelen lang niet altijd geneesmiddelen zijn, alhoewel dat altijd wel op de bijsluiter te vinden is. In de psychiatrie zal het nog wel erger zijn omdat dat vak van geneessport niks weet behalve een hoop bla, opsluiting en wat onzinnige redeneringen over onze bovenkamer (we moeten voor echte kennis nog minstens 20 jaar wachten totdat het hersenonderzoek een beetje op peil is gekomen als het gaat om het leveren van gedegen 'feitelijk' onderzoek). Maar verder is het geen argument om de kruiden dan wel geneeskrachtig te noemen, net zo min als dat het kruidenvrouwtje integer zou zijn. En "geneptkrachtig", dat is toch om te huilen van het lachen, het grootste tegenargument wat je maar kunt verzinnen tegen haar. Wat mij betreft krijgt ze geen boete, maar aanpassing van haar etiketten lijkt me niet verkeerd. Dat dat ook geldt voor de farma lijkt me duidelijk. Maar ja, wet is wet. Maar hier moet je weer landelijk voor stemmen, hoewel er niet echt op geprofileerd wordt door de partijen. Jammer, jammer. Maar begrijp me goed, zoals ik ook al eerder gereageerd heb, de kruidenkennis is ouder dan de farma en de farma jat het meeste van kruidenkennis. Maar de vraag is hoeverre iemand voldoende geschoold is in kruiden om er echt met verstand en kennis mee om te gaan.

Kees Huizenga zei

@ René: die "feiten" kan Saskia Nieboer op een A4-tje zetten. Het beste met bronvermelding, gegeven de Auteurswet.

Met andere woorden: Saskia Nieboer kan eigen bijsluiters maken. Ik erken dat dit veel tijd en energie vraagt.

Alie zei

erbij zetten: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, en ineens mag je vanalles verkopen..
Werkt voor de financiele sector, misschien ook wel voor Saskia..