vrijdag 12 februari 2010

INTERESSANT ZO'N LIGFIETS

Ik weet niet hoe het de lezer vergaat, maar iedere keer als ik iemand op een ligfiets zie rijden denk ik: doe toch even normaal man, ga rechtop zitten. Het is in wezen een negatieve houding, een vervelend trekje van veel Grunningers. Hoe is het? Kon minder. Hoe is het met die en die? Die leeft nog. Mag ik je wat leuks laten zien? Moet je weer interessant doen? Tja, die Grunningers

Vanuit het gezichtspunt van de plat proatende medemens kan zo'n fiets, zie foto, niet. Het moet wel iemand met kapsones zijn die er op rijdt, een eelske blèr. Aan alle kanten probeer ik deze negatieve kantjes van mijn plat en provinciaals zijn in te dammen. Maar vorige week reed ik bijna in de auto zo'n ligfietser van de sokken. Je ziet ze amper voorbij komen als je autorijd.

Levensgevaarlijke krengen.

Een ligfiets is een type fiets, gekenmerkt doordat de berijder een liggende houding heeft, in tegenstelling tot de zittende of voorovergebogen houding op meer gangbare fietstypes. Ligfietsen worden vooral gebruikt vanwege het comfort, om hogere snelheden te bereiken of om grotere afstanden te kunnen fietsen.De eerste modellen ligfietsen werden ontworpen eind 19de eeuw. Dit werd mogelijk door de uitvinding van de fietsketting. Het duurde echter nog tot het begin jaren 80 van de 20e eeuw voordat er een serieuze markt ontstond. Hoewel er met name in Nederland en de Verenigde Staten een groeiende groep enthousiaste gebruikers is, blijft het gebruik van de ligfiets een randverschijnsel. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ligfiets

Het laatste woord, randverschijnsel, stelt me enigszins gerust. Dat is meer omdat ik voor geen centimeter enthousiast kan worden om zo'n ligding. Gelukkig ben ik met zo'n opvatting zelf geen randverschijnsel, ik bevind me in goed gezelschap van het grootste deel van de bevolking. Grunningers? Het kon minder.

28 opmerkingen:

Dineke zei

Een ligfiets kan ook om andere redenen voor mensen prettig zijn, bijvoorbeeld als je een cva hebt gehad en nét niet weer helemaal de oude bent geworden maar toch lekker wilt fietsen!
Om maar even een (bij mij bekend) voorbeeld te noemen :)
Misschien moet er een vlaggetje aan voor Johan en overige autobestuurders ;)

Anoniem zei

Zal ik dan maar happen? Je schrijft: Je ziet ze amper voorbij komen als je autorijd. Levensgevaarlijke krengen.

Als je een ligfiets niet ziet, hoe komt dat? Kijk je niet goed? Levensgevaarlijk die krengen inderdaad, alleen heb ik het dan over auto's en dan met name auto's die bestuurd worden door mensen die niet actief gebruik maken van hun ogen en hersenen.

Zie je kinderen op hun kinderfietsjes dan ook niet? Moet je mee aankomen bij een rechter (en eerst al bij de ouders).

Anoniem zei

Wonderbaarlijk. Wat zie ik staan in de kop van de weblog?
"Nieuwtjes, wetenswaardigheden, columns en ontwikkelingen binnen de groenste wijk van de gemeente Groningen: Beijum!!"

Groenste wijk van de gemeente Groningen? Waarom heeft een vervuilende automobilist die blijkbaar te slechte ogen heeft om een 'groene' (lig)fietser te zien, een website van die 'groene gemeente'? I

Anoniem zei

Gekke anoniem. Een vegetarer kan best op leren zolen lopen. En een milieufreak kan best roken. Leg eens uit waarom iemand die een website over een groene wijk zich niet mag ergeren aan die stomme ligfietsen. Zijn we rechtlijnig en bekrompen ofzo.

Anoniem zei

Goed punt. Maar sinds wanneer hoort ook een automobilist die niet fatsoenlijk kan kijken ook in dat rijtje thuis?
Levensgevaarlijk zulke mensen.

Anoniem zei

Beste collegaannoniem: waar lees jij dat de automobilist niet fatsoenlijk kan kijken? Nooit eens bijna een fietser niet gezien of een wandelaar? Kan iedereen toch overkomen zeg, gooi een portie perfecsionisme in de strijd.

Anoniem zei

Maar geef dan de schuld niet aan de fietser of de wandelaar....

Anoniem zei

Kijk, nou komen we ergens. Deze automobilist heeft het over een gevaarlijke ligfiets die hij niet zag waarbij het de schuld is van de ligfiets. Inderdaad, iedereen ziet wel eens een fietser, wandelaar en zelfs complete vrachtwagens en stadsbussen over het hoofd. Allemaal levensgevaarlijk?

Anoniem zei

Vreemde wending hier, ik lees niks over schuld. Sommigen maken graag hun eigen versie bvan een verhal

Anoniem zei

Je wil zeggen dat de schrijver de oorzaak bij zichzelf legt met deze woorden?:
"Je ziet ze amper voorbij komen als je autorijd. Levensgevaarlijke krengen."
Het woord 'schuld' wordt niet genoemd maar ik meen het wel te lezen.

Wilfred Ketelaar zei

Ah, en daar hebben we 'm bij de spreekwoordelijke staart. Je schrijft: "Nooit eens bijna een fietser niet gezien..."? En dan ligt het ineens niet aan de fietser, maar aan jezelf. Als die fietser dan toevallig een ligfietser is wordt er al snel gezegd, ja... ze zijn zo laag, je ziet ze niet. Da's natuurlijk afschuiven van verantwoordelijkheid en gebruik maken van een (te vaak gebruikt) vooroordeel. Ik durf te beweren dat de gemiddelde ligfietser beter anticipeert en beter licht voert dan de gemiddelde fietser. In beide groepen heb je natuurlijk uitzonderingen, (lig)fietsers die zomaar overal kris kras doorheen fietsen.

Kijk voor de gein eens op http://www.dothetest.co.uk/ kun je gelijk zien hoeveel je eigenlijk NIET ziet, ook al let je heel goed op.

Anoniem zei

Aanvulling bij m'n bericht van 13:52.

Ik heb de woorden nog eens goed nagelezen. En weet je, je hebt gelijk.

Nog even een keer goed lezen:
"Je ziet ze amper voorbij komen als je autorijd" Ik lees nu: als je in de auto zit, zie je een ligfietser slecht. Als ik loop of fiets, zie ik ze uitstekend.

De volgende zin is:
"Levensgevaarlijke krengen". De schrijver heeft dus overduidelijk in de gaten dat het de auto is die gevaarlijk is. In de auto heeft hij niet voldoende zicht op het verkeer waarbij hij soms zwakkere verkeersdeelnemers over het hoofd ziet. Ik moet m'n ongelijk toegeven. De schrijver heeft het helemaal juist verwoord. Auto's zijn levensgevaarlijke krengen.

Geert zei

Er wotrd hier gehallucineerd. Iemand schrijft hier een stukje over een ligfiets en dan zijn ineens auto's krengen en er worden stukken tekst bijgevoegd en verdraaid. Welke drugs zijn dit? Is er iemaqnd doodgereden ofzo, ik vind die ligfietsen ook krengen en ik zie ze ook amper in het verkeer. Weg dermee.

Anoniem zei

Geert doet aan selectief lezen. Auto's worden 'ineens' krengen genoemd? Ligfietsen worden daarvoor al krengen genoemd.
Gewoon een gevalletje 'wie kaatst....'

Geert zei

Lieve anoniem, lees wat je wil lezen en leg het uit zoals je het wil uitleggen. Zet nou de computer eens uit en ga de straat op.Je bent nu genoeg gefocust geweest op dit onderwerp. Goed uitkijken hoor buiten.

Quemo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Geert zei

Arme Queno,
las ik net je reactie, heb je hem eraf gehaald. Waar lezen de ligfietsliefhebbers dat jf schuld afschuift voor verkeerssituaties. Ik vin die fietsen ook krengen en ik zie ze ook voorbijzoeven int verkeer.Mag die mening geuit worden of kan dat hier niet

Anoniem zei

Meningen weergeven kan best. Maar daarbij hoort natuurlijk ook de mening dat iemand de boel wel stevig loopt te verdraaien en de eigen schuld bij een ander neerlegt.

Anoniem zei

Grote klassen trouwens van je dat jij de ligfietsen wèl voorbij ziet zoeven.

Theo Z zei

Die Geert,

meningen mag, maar is het gefundeerd?
Ik neem aan dat je problemen hebt met de hoogte van de ligfietser (die zie je niet!).
Ik hoop dat je kleuters op fietsjes niet over het hoofd ziet of zijn dat ook krengen? Ze, de kleuters, rijden niet zo snel als ligfietsers (hoop ik voor je), toegegeven!

Anoniem zei

Het lijkt er op dat hier een paar eigenaren van een ligfiets reageren die zich zeer op de pik getrapt voelen door een min of meer humoristisch stukje over ligfietsen op deze site. Wat een gevoelig onderwerp niet? De integratie van onze ligfietsers int verkeer. Vergelijkingen met kleuters, schuldvragen, slechtziende automobilisten hahahaJohan je maakt wat los bij deze horizontalen.

Linda zei

Bespottelijke reacties hierboven. De schrijver hekelt de Groninger mentaliteit,steekt hierbij de hand in eigen boezem en schrijft een ironisch prikkelende stukje over ligfietsen. Daar wordt als door een wesp gebeten op gereageerd. Nounounou

Anoniem zei

ik kom altijd alleen maar ligfietsers tegen die keihard rijden en mij op een gewone fiets de pas afsnijden. Dus ik ben bevooroordeeld. Jo, ga je gronings eens ophalen! als "importhollander" hoef ik je toch niet te vertellen dat het grunnegers is en geen grunningers?

Geert zei

Ik ben het niet eens met de uitleg grunnegers.Grun-ne-gers, dat klinkt niet. Grunningers klinkt beter. Idee Johan om een keer een beijumrijder vanaf een ligfiets te maken?

Kees.K zei

Deelname aan het verkeer vereist een wederzijdse inschatting / participatie. Een ligfietster moet dus weten dattie nauwelijks zichtbaar is in de zijspiegels van een auto (enorme dode hoek) en daarop anticiperen door niet dicht bij een auto (die ze heel goed zien) langs te rijden. Een automobilist kan moeilijk anticiperen op iets wattie niet ziet. Vlaggetjes verplicht zou ik zeggen, net als op kinderfietsjes.

Alie zei

Hahahaha, nou maar hopen dat Johan dan niemand tegenkomt die hier heeft gereageerd met: ik zie ze nooit, die ligfietsen.
Anders is het einde Beijumnieuws op wel een heel trieste wijze.
Misschien maar niet doen dan??!!
Op de kwestie ligfiets to be or not to be ga ik niet in hoor, onzin.

Anoniem zei

Ligfietsen is allang geen randverschijnsel meer, dat kunnen we wel van de Wiki afhalen.
Kom zelf eens ligfietsen op Cycle Vision 5 en 6 juni.

Anoniem zei

ja jong, doen ! ge kunt langskomen met je "lig"auto (wel oppassen voor vrachtwagens, want die zien die snelle lage wagens niet altijd komen - vlaggetje op je auto lijkt me niet overbodig ;)