zondag 7 december 2014

FOTO'S UIT DE WIERSHOECK- EN SCHOOLTUIN (212)

Dit minuscule zwammetje ontdekte ik op de kopse kant van een losliggend stuk boomschors. De afzonderlijke bolletjes zijn ongeveer een millimeter groot. Ik heb geen idee welk zwammetje het is, maar het is een slijmzwam. Slijmzwammen komen veel voor, maar zijn meestal onopvallend. Een beperkt aantal soorten heeft een Nederlandse naam zoals Heksenboter, Bloedweizwam, Zilveren boomkussen, Troskalknetje, Peervormig draadwatje en Glanzend druivenpitje. Enkele van deze slijmzwammen lijken in een bepaald stadium op het zwammetje op de foto, maar dat is vermoedelijk een slijmzwam die van het slijmstadium over gaat in het sporenstadium. Door middel van de sporen (hele kleine “zaadjes”) planten slijmzwammen (maar ook de echte paddenstoelen) zich voort.

Slijmzwammen werden in het verleden ingedeeld bij de fungi (schimmels of zwammen). Sinds het mogelijk is om met behulp van DNA de verwantschappen tussen organismen te onderzoeken, is duidelijk geworden dat slijmzwammen en fungi geen directe gemeenschappelijke voorouder hebben. Een belangrijk verschil tussen slijmzwammen en fungi is de celwand: de celwanden van fungi bestaan uit chitine, die van slijmzwammen niet.

Een interessante groep binnen de slijmzwammen vormen de zogenaamde plasmodiale slijmzwammen, ze kunnen zich (heel langzaam) bewegen en laten daarbij vaak een zichtbaar spoor achter. Het is gebleken dat plasmodiale slijmzwammen zelfs een zeker "intelligent" gedrag vertonen. Ze zijn in staat om in een doolhof de kortste weg naar een voedselbron te vinden en ze kunnen hun lichaam zodanig van vorm veranderen dat ze maximaal profijt halen van meerdere voedselbronnen. De delen van het lichaam blijven dan onderling verbonden met buisvormige structuren.

Over slijmzwammen is op internet veel informatie te vinden, maar die informatie staat voor een leek bol van onbegrijpelijke termen. Maar er staan ook veel foto’s van allerlei slijmzwammen op het net, ze hebben vaak interessante vormen en prachtige kleuren.

De bovenste foto werd op 24 november gemaakt en de onderste op 3 december. In de tussentijd heeft het een paar keer licht gevroren. Daar worden paddenstoelen / zwammen vaak niet mooier van, maar ze hebben natuurlijk sowieso niet het eeuwige leven.


Info: Wikipedia 

Foto + tekst: Luit Staghouwer

Geen opmerkingen: