vrijdag 26 december 2014

TOCH EEN BEETJE EEN (NATTE) WITTE KERST


Los van nostalgie en dromerigheid onder invloed van verdovende kerstmuziek, is het voor een nuchtere Groninger raadselachtig wat er zo romantisch aan een Witte Kerst is. Waarom moet je toch dromen of a white christmas? De deur van de auto wilde niet zonder spray open, de ramen waren beslagen, het glibberde op de weg, de remweg was meer dan verdubbeld. Kortom gevaarlijk weer.
Ouderen kunnen met sneeuw niet fatsoenlijk naar buiten, de vogels hebben amper wat te vreten, de stoep voor het huis moet worden bestrooid met zout. Sneeuw, de schrik van elke dakloze. Maar wat leuk, een witte kerst.
Waar zal de behoefte aan een witte kerst toch vandaan komen? Zin om te zwijmelen onder de kerstboom? Is het extra sfeervol?

Nou ja, niet zo negatief blogger, je hebt er zelf ook een beetje last van. Ergens hoop je op een twee maanden durende winter met meters hoge sneeuw en een temperatuur van -20 graden. Dorpen die ondergesneeuwd worden en door helikopters moeten worden bevoorraad. Vingers die afvriezen als je buiten fietst of schaatst. Een Elfstedentocht.
Kom op, nait soezen. De winter is begonnen. En I'm dreaming of a white Christmas.

Een van de eerste blogberichten op Beijumnieuws luidde: Winter 2064 in Beijum. Oktober 2007 geschreven. Kom op Koning Winter, gesel ons.

(Foto's zijn aan het begin van de nacht gemaakt)

1 opmerking:

Anoniem zei


Hoorde rond half 1, toen ik naar bed onderweg was, de harde regen.
Sloot bewust mijn ogen.
Zag een half witte wereld, bij het openen van boven genoemde.

Loop ik al uren juichend rond?

Wie het weet, mag het zeggen.