vrijdag 26 december 2014

KIJK UIT, HET IS PLAATSELIJK GLAD.....

Koning Winter heeft afgelopen nacht en vanochtend een eerste plaagstoot uitgedeeld. De wegen en heerden zijn weer goed begaanbaar, maar hou het komende weekend in de gaten, er wordt nog meer sneeuw verwacht.
De bruggen her en der in de wijk blijven risicovol om overheen te fietsen of te lopen, hier blijft de sneeuw langer liggen. Op bovenstaande foto is de brug tussen de Amkemaheerd en Boelemaheerd te zien. Kijk uit, het kan verraderlijk zijn.
Op het voetpad langs de Zuidwending is het ook plaatselijk glad, maar het weerhoudt joggers die die de kerstkilootjes er af willen lopen er niet van om er overheen te rennen. Zie foto links.

Op de rechter foto neemt een jongetje een voorschot op sneeuwpret op de speelplaats van de Expeditie. Klik de foto groter, waarschijnlijk kan hij, en meerdere kinderen, morgen z'n hart op.

Als het echt goed gaat sneeuwen, gaat er niet overal gestrooid worden. Op Gemeente Groningen.nl staan veel gestelde vragen.

Het beleid is dat we de stad bereikbaar willen houden. Daarom hebben doorgaande routes, OV-routes en de belangrijkste fiets– en wandelpaden voorrang bij de bestrijding van gladheid. Kijk hier welke routes dat zijn. Voor de overige routes hebben we te weinig capaciteit.
  • Waarom strooit de gemeente niet in de wijken?
We hebben niet genoeg mensen en materieel om de gladheid op alle wegen in de stad gelijktijdig te bestrijden. Bovendien is in nauwe straten het risico op schade te groot als een grote strooiwagen langs geparkeerde auto’s op een glad wegdek moet rijden. Ook komt er heel veel extra zout in het milieu als we overal zouden strooien.
  • Waarom zijn niet alle fietspaden schoon?
Er zijn in de stad te veel fietspaden om allemaal schoon te kunnen houden van sneeuw en ijs. Daarom strooien en borstelen we alleen de belangrijkste doorgaande routes.

Foto links beneden en onder: mag hier ook even gestrooid worden?
Op de rechter foto is te zien dat de kachel in het noodlokaal van genoemde school in de kerstvakantie aan blijft. Wat zal het een energie kosten. Anderzijds, je kunt de boel niet kapot laten vriezen.

Zie de blauwe lucht en de schaduw die de zon vanmiddag voortbracht. We beleven een deels witte én zonnige kerst 2014.

Geen opmerkingen: